Skip to main content

Κηδεία Ελισάβετ: Αντιδράσεις ηγετών για το πρωτόκολλο – «Εμείς δεν θα βάζαμε ποτέ τον Κάρολο σε πούλμαν»

Διπλωματικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η Βρετανική απόφαση για ηγέτες δύο ταχυτήτων, ως προς τον τρόπο που αυτοί θα φτάσουν στο Αβαείο στου Γουεστμίνστερ για να παραβρεθούν στην κηδεία της Ελισάβετ.  

 Διπλωμάτες από χώρες διαφορετικών μεγεθών και βαρύτητας αντιτάσσονται  στην απαίτηση του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) ότι οι περισσότεροι αρχηγοί ξένων κρατών που θα παρευρεθούν στην κηδεία τη Δευτέρα  θα πρέπει να παρκάρουν τα οχήματά τους σε τοποθεσία στο δυτικό Λονδίνο και να φτάσουν στο Αβαείο με πούλμαν. 

Διπλωμάτες από πέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από την ομάδα G7,  είπαν στο POLITICO ότι ζητούν εξαιρέσεις για τους ηγέτες τους, επικαλούμενοι λόγους γήρατος ή ασφάλειας.

Το ταξιδιωτικό πρωτόκολλο, που στάλθηκε σε πρεσβείες στο εξωτερικό το Σαββατοκύριακο και έγινε γνωστό στο POLITICO , δεν θα ισχύει για ηγέτες όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως επιβεβαίωσε αργότερα στους Times κυβερνητική πηγή του Ηνωμένου Βασιλείου . Ο Μπάιντεν αναμένεται να φτάσει στην κηδεία με τη θωρακισμένη λιμουζίνα του, που συχνά αναφέρεται ως «The Beast». 

Άλλοι ηγέτες με συγκεκριμένες απαιτήσεις ασφαλείας, όπως ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζοκ, θα μπορούσαν επίσης να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν με το δικό τους μεταφορικό μέσο, ​​είπε βρετανική πηγή.

Αλλά πολλοί είναι οι διπλωμάτες  που ζητούν την ίδια μεταχείριση  των αρχηγών κρατών τους με τον Μπάιντεν ώστε να αποφύγουν αυτό που για κάποιους, είναι αναξιοπρεπές καθώς θα αναγκαστούν να μπουν στο πουλμαν με ηγέτες «κατώτερων» κρατών. όταν φτάνουν σε ένα λεωφορείο με κατώτερα έθνη.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από τους βασιλείς   της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρική :«Δεν είναι καλή αρχή. Αν ερχόταν ο Βασιλιάς στη γειτονιά μας, δεν θα τον βάζαμε σε πούλμαν. Το να περιμένουμε σταθερούς φίλους του Βασιλιά Καρόλου να μαζευτούν όλοι σαν μαθητές σε ένα πούλμαν για να πάνε στην κηδεία δεν είναι η αρχή που περιμέναμε. Γι’ αυτό κάποιοι από εμάς θα μείνουμε μακριά».

«Προσπαθώ να εξαιρέσω τους δικούς μας από το πούλμαν», παραδέχτηκε ένας πρεσβευτής που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, «αλλά δεν έχω πολλή τύχη μέχρι στιγμής».

Διπλωμάτες λένε ότι η FCDO δεν έχει εξηγήσει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γινει ο διαχωρισμός.

«Ο πρόεδρός μας  δέχεται να πάει με το πούλμαν, αλλά είναι άνω των 80 ετών, οπότε αν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε, θα προσπαθήσουμε», είπε ένας άλλος ανώτερος διπλωμάτης.

Υπάρχει επίσης «σημαντικό άγχος» μεταξύ των ηγετών σχετικά με το ποιοι θα είναι οι συνεπιβάτες τους. 

«Προσπαθούν να μας πείσουν να χρησιμοποιήσουμε τα πούλμαν, λέγοντας ότι η διαδικασια είναι πολύ πιο διαχειρίσιμη» είπε άλλος διπλωμάτος.

naftemporiki.gr