Skip to main content

Η αποχώρηση των Γάλλων γιορτάστηκε στο Μάλι

Μια διαδήλωση οργανώθηκε το Σάββατο στο Μπαμάκο για τον εορτασμό της αναχώρησης Γάλλων στρατιωτών από το Μάλι, με πρωτοβουλία κινημάτων υποστήριξης της μεταβατικής κυβέρνησης που κυριαρχούνται από τον στρατό. Η διαδήλωση συγκέντρωσε μερικές εκατοντάδες άτομα στην πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μάλι, σύμφωνα με τους παρόντες δημοσιογράφους.

«Βγήκαμε να κυνηγήσουμε τη Γαλλία. Δεν χρειαζόμαστε τη Γαλλία. Αφήστε την να φύγει!», είπε η Issa Diarra στο Γαλλικό Πρακτορείο μεταξύ των διαδηλωτών. Λέει ότι βρίσκεται «πίσω από τον επικεφαλής της χούντας, συνταγματάρχη τον Ασίμι Γκοΐτα και το Μάλι». «Η Γαλλία εκδιώχθηκε. Αν παραμείνει, γίνεται κατοχική δύναμη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Siriki Kouyaté,. Αυτό το κίνημα ευνοϊκό για τη χούντα στην εξουσία και άλλες ενώσεις που υποστηρίζουν την ίδια θέση είναι με πρωτοβουλία της διαδήλωσης του Σαββάτου.

Προηγούμενες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από τα ίδια κινήματα για τη στήριξη της χούντας, μετά από δύο πραξικοπήματα τον Αύγουστο του 2020 και στη συνέχεια τον Μάιο του 2021, είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες ανθρώπους στο Μπαμάκο. «Ο Μακρόν φεύγει από το Μάλι», θα μπορούσαμε να διαβάσουμε σε ένα πανό που αναρτήθηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης που έγινε χωρίς επεισόδια, υπό την επίβλεψη της αστυνομίας.

Η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της επισημοποίησαν την στρατιωτική τους απόσυρση από το Μάλι την Πέμπτη, οδηγώντας άλλους ξένους παράγοντες να αμφισβητήσουν ανοιχτά τη δέσμευσή τους, και την αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι (Minusma) να μελετήσει τον αντίκτυπο αυτής της αποδέσμευσης. Γάλλοι και Ευρωπαίοι επικαλέστηκαν τις «πολλαπλές παρεμποδίσεις των αρχών του Μάλι».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro