Skip to main content

Τουρκία: Θέλει να μεσολαβήσει στην πολιτική άβυσσο της Βοσνίας

Η Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως μεσολαβητής στην κρίση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει σταθερότητα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την Τρίτη, εν μέσω ανησυχιών για τις αυτονομιστικές κινήσεις του sερβοβόσνιου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ.

Κατά την επίσκεψή του στο Σεράγεβο αυτή την εβδομάδα, ο Ακάρ συναντήθηκε με τον σόσνιο ομόλογό του, τη βοσνιακή προεδρία και άλλους αξιωματούχους, όπως ανέφερε το υπουργείο του. 

«Βλέπουμε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως σύνολο. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για την ενότητα και τη σταθερότητά της, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Ακάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετά τις συνομιλίες του.  «Εάν είναι επιθυμητό, ​​η Τουρκία μπορεί να εργαστεί ως μεσολαβητής στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», είπε ο Ακάρ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε μια μη δεσμευτική πρόταση που ανοίγει το δρόμο για απόσχιση από τη Βοσνία, οι σέρβοι βουλευτές ψήφισαν νωρίτερα αυτό το μήνα για την έναρξη της απόσυρσης της αυτόνομης Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας) από τις ένοπλες δυνάμεις, το φορολογικό σύστημα και το δικαστικό σώμα της Βοσνίας.

Να σημειωθεί ότι το περίπλοκο πολιτικό σύστημα της Βοσνίας βασίζεται στη Συμφωνία του Ντέιτον η οποία διασπά τη χώρα σε δύο οντότητες, ώστε να κρατηθούν χωριστά οι αντιμαχόμενες εθνότητες: από τη μία έχουμε τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας), όπου είναι οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία, και από την άλλη, την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αποτελούμενη κυρίως από Βόσνιους και Κροάτες. Αυτές οι οντότητες αποτελούν ένα ενδιάμεσο επίπεδο διοίκησης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Τουρκία δήλωσε ότι η ψήφος των Σέρβων ήταν «λανθασμένη, επικίνδυνη» και θα μπορούσε να απειλήσει την περιφερειακή σταθερότητα. Η Γερμανία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στον Ντόντικ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και κυρίως ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης από την Ουγγαρία, Όλιβερ Βαρχέλι, που βρίσκεται στο περιβάλλον του Βίκτορ Ορμπαν- επιδικώνουν παρασκηνιακά την «διόρθωση» του νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της σφαγής 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.  Η κρίση στη χώρα ξεκίνησε τον Ιούλιο με την ποινικοποίηση της άρνησης της σφαγής, αν και το πολιτικό χάος που συμβαίνει στη χώρα είναι το αποτέλεσμα πολλών νέων και παλαιότερων προβλημάτων. 

Η κυρίως μουσουλμανική Τουρκία έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Βοσνία. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επαινέσει πολλές φορές τον ηγέτη της Βοσνίας στα χρόνια του πολέμου, Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς, ενώ διαμόρφωσε φιλικές σχέσεις με την τριμερή διεθνική προεδρία της Βοσνίας.

naftemporiki.gr