Skip to main content

Γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ: Να απορριφθούν οι προσφυγές Πολωνίας και Ουγγαρίας

Ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν προβληματική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κρυφό. Η ταραχώδης αυτή σχέση ήταν ανάμεσα στους τέσσερις παράγοντες που, σύμφωνα με το Politico, συνιστούν απειλή για την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Ούτε είναι κρυφό ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να συνετίσουν τους «αποστάτες» χτυπώντας τους στην τσέπη. Μάλιστα ανάμεσα στα μέτρα που έχει εξετάσει είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού που συνδέει την εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ με το κράτος δικαίου.

Η απειλή της ΕΕ να ασκήσει οικονομική πίεση στην Πολωνία και την Ουγγαρία επειδή υστερούν στα δημοκρατικά πρότυπα ενισχύθηκε με την απόφαση περί νομιμότητας της λήψης δραστικών μέτρων από σύμβουλο του ανώτατου ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Η ΕΕ είχε το δικαίωμα να αναλάβει νέες εξουσίες για να δεσμεύσει κονδύλια για την προστασία του προϋπολογισμού από έθνη που δεν συμμορφώνονται με το κράτος δικαίου, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Manuel Campos Sanchez-Bordona του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ ). 

Θα πρέπει να απορριφθούν οι προσφυγές της Πολωνίας και της Ουγγαρίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου, επειδή η ΕΕ ενήργησε «σε κατάλληλη νομική βάση», είπε.

Η ΕΕ μάχεται τα λαϊκιστικά καθεστώτα στη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη εδώ και μήνες εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για ζητήματα όπως η διάβρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας και τα δικαιώματα LGBTQ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε τον περασμένο μήνα το πρώτο άτυπο βήμα προς την ενεργοποίηση του μηχανισμού αιρεσιμότητας, ζητώντας απαντήσεις στις κατηγορίες ότι τα κεφάλαια που παρέχονται από την ΕΕ θα μπορούσαν να σχετίζονται με διαφθορά ή απάτη.

Η ΕΕ είχε αφήσει να εννοηθεί για εβδομάδες ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το νέο εργαλείο για την παρακράτηση κεφαλαίων από τον προϋπολογισμό της, καθώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι ανησυχίες της Κομισιόν για την κατάσταση στις δύο χώρες την έχουν ήδη πείσει να μην εγκρίνει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Εάν οι δύο χώρες χάσουν τα κεφάλαια- είτε επειδή η Κομισιόν δεν ενέκρινε τα σχέδιά τους είτε λόγω του μηχανισμού αιρεσιμότητας – η Πολωνία θα έχανε περίπου 36 δισ. ευρώ και η Ουγγαρία 7,2 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ δεν προχώρησε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού επίσημα πριν από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ. Ενώ η σημερινή πρόταση του γενικού εισαγγελέα δεν δεσμεύει τους δικαστές που θα λάβουν την τελική απόφαση, το δικαστήριο συχνά ακολουθεί τις προτάσεις  των γενικών εισαγγελέων του. Η απόφαση αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία είναι τα μόνα κράτη- μέλη που υπόκεινται στη λεγόμενη διαδικασία του άρθρου 7, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου τους στην ΕΕ.

naftemporiki.gr