Skip to main content

Ο δισεκατομμυριούχος «πρίγκιπας» των εμβολίων που απέτυχε να σώσει την Ινδία

Καθώς η Covid-19 σάρωνε τον πλανήτη το 2020, ο 39χρονος κληρονόμος μίας ινδικής «αυτοκρατορίας» παρουσίαζε το φιλόδοξο σχέδιό του με το οποίο ήλπιζε να δώσει τέλος στην πανδημία. Ο Αντάρ Πουναγουάλα, διευθύνων σύμβουλος της Serum Institute of India (SII), του μεγαλύτερου παραγωγού εμβολίων στον πλανήτη, έριχνε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στις εγκαταστάσεις του στην Ινδία, δεσμευόμενος να αναλάβει την παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων ενός εμβολίου κατά της Covid.

Ήταν το εμβόλιο των AstraZeneca/ Οξφόρδης και ο Ινδός επιχειρηματίας ελάμβανε μάλιστα εγάλο ρίσκο, καθώς ακόμη τότε δεν είχαν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές του συγκεκριμένου εμβολίου και κανείς δεν μπορούσε να είναι βέβαιος εάν είναι αποτελεσματικό και πόσος καιρός θα χρειαζόταν για την ανάπτυξή του. 

«Ήταν ένα υπολογισμένο ρίσκο» λέει ο ίδιος στο CNN Business. «Δεν έβλεπα τότε άλλη επιλογή. Αισθανόμουν ότι θα το μετάνιωνα εάν δεν δεσμευόμουν να στηρίξω την προσπάθεια» συμπληρώνει.

Για να λειτουργήσει το σχέδιό του ο Πουναγουάλα χρειάστηκε αρχικά να συγκεντρώσει κεφάλαια 1 δισ. δολαρίων. Δαπάνησε 800 εκατ. δολάρια απλά και μόνο για να προετοιμαστεί για την παραγωγή, αγοράζοντας τις ουσίες, τα ειδικά φυαλίδια και ό,τι άλλο ήταν αναγκαίο. Το SII έπιασε δουλειά με την ελπίδα ότι θα σώσει αμέτρητες ζωές. Ο Πουναγουάλα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εθνικός ήρωας και η ήδη πλούσια οικογένειά του να γίνει ακόμη πιο εύπορη, βγάζοντας μεσοπρόθεσμα κέρδος από τη σημαντική αυτή συμφωνία. 

Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2020 (πριν ακόμη εγκριθεί το εμβόλιο) το SII είχε δεσμευθεί να παράξει 1 δισ. δόσεις του τAstraZeneca για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με τα 400 εκατ. εξ αυτών να προσφέρονται μάλιστα έως τα τέλη του 2020. Τον Ιανουάριο του 2021 είχε τελικά μόνο 70 εκατ. δόσεις. 

Αρχικά τα πάντα φαινόταν να πηγαίνουν βάσει σχεδίου. To εμβόλιο της AstraZeneca έλαβε έγκριση απο τις βρετανικές αρχές τον Δεκέμβριο του 2020 και το όνομα του Πουναγουάλα έγινε γνωστό σε όλη την Ινδία. Αλλά πολύ σύντομα έγινε σαφές ότι ο επιχειρηματίας δεν είχε υπολογίσει καθόλου καλά την τεράστια πρόκληση της διανομής εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων ημερησίως εν μέσω μίας πανδημίας, που χτυπάει τον πλανήτη μία φορά τα 100 χρόνια. 

Ένα θανατηφόρο κύμα Covid σάρωνε την Ινδία την ώρα που το SII πάλευε να αυξήσει τους ρυθμούς παραγωγής. Όσο για την δέσμευση παραδόσεων και σε άλλες χώρες δεν μπορούσε να τηρηθεί. Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη είχε επιλέξει να στηριχθεί στον Πουναγουάλα, αλλά εκείνος απέτυχε. 

Γιατί του έδειξαν τόση εμπιστοσύνη; Μα γιατί η εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του πριν από 55 χρόνια έχει  δυνατότητες που ελάχιστες άλλες έχουν στον κόσμο. Παράγει 1,5 δισ. δόσεις εμβολίων κάθε χρόνο για ιλαρά, ερυθρά και άλλες ασθένειες. Τα εμβόλια αυτά διανέμονται πρωτίστως σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, μεταξύ των οποίων και η Ινδία. Ο Πουναγουάλα υπολογίζει ότι πάνω από το 50% των βρεφών στον κόσμο στηρίζονται σε εμβόλια που παράγει το SII.

Δεν φάνηκε άλλωστε από την αρχή πόσο δύσκολα θα ήταν πράγματα. Έως τον Μάιο του 2021 η Βρετανία είχε λάβει 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου από το SII.  Αλλά κάπου εκεί η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά στην Ινδία. Στο απόγειο του δεύτερου κύματος η χώρα κατέγραφε περισσότερα από 400.000 κρούσματα ημερησίως, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος. Τότε μόλις το 2% του πληθυσμού της χώρας ήταν πλήρως εμβολιασμένο. Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε να μπλοκάρει τις εξαγωγές του SII, προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες της. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN Business