Skip to main content

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η Σλοβακία έχει κάτι άλλο να προτείνει

Σε αντίθεση με τη χώρα μας ή την Αυστρία, που αποφάσισαν να προχωρήσουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με οικονομικό «πέναλτι» σε όσους αποφασίσουν να «παρακούσουν», η Σλοβακία φαίνεται να διερευνά έναν άλλο τρόπο: να δώσει κίνητρα στα άτομα άνω των 60 ετών προσφέροντας 500 ευρώ εφόσον κάνουν το έμβολο για τον COVID-19.

Όλοι οι άνω των 60 ετών που θα κλείσουν ραντεβού για τουλάχιστον την πρώτη δόση του COVID-19 μέχρι τα Χριστούγεννα θα λάβουν 500 ευρώ, πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας και νυν υπουργός Οικονομικών Ίγκορ Μάτοβιτς.

 Ο Μάτοβιτς υποστήριξε αυτή την πρόταση σε μια εποχή που αρκετοί υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει την ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες ομάδες ανθρώπων.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Σλοβακίας συμφώνησε για το κίνητρο των 500 ευρώ και το θέμα φτάνει πλέον στη Βουλή.

Μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού των τεσσάρων κομμάτων δεν υπήρξε σύμπνοια καθώς το κόμμα Ελευθερία και Αλληλεγγύη του πρώην ευρωβουλευτή Ρίχαρντ Σούλικ (ECR) ήταν κατά. Ο Σούλικ είπε ότι υποστήριξε αρχικά την ιδέα. Ωστόσο, έπειτα τα κόμματα συμφώνησαν σε ένα μπόνους 150 ευρώ και ο Σουλίκ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει το μπόνους στο κοινοβούλιο. Επομένως, πρέπει να περάσει με τις ψήφους της αντιπολίτευσης και επί του παρόντος δεν είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι ειδικοί τάσσονται υπέρ των κινήτρων, καθώς η Σλοβακία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η Σλοβακία έχει εμβολιάσει πλήρως μόλις το 46,1% του συνολικού πληθυσμού της.

Ωστόσο, για τους περισσότερους ειδικούς, ο τρόπος και η μορφή της πρότασης είναι προβληματικοί. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτό και άλλα μέτρα, ειδικά της πρότασης του υπουργού Οικονομικών, είναι ότι βασίζονται σε υποθέσεις και συναισθήματα. Δεν γνωρίζουμε αν τα 500 ευρώ θα λειτουργήσουν καλύτερα από τα 100 ευρώ ή δεν λειτουργήσουν καθόλου», δήλωσε ο σύμβουλος συμπεριφοράς Matej Šucha.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Euractiv