Skip to main content

Κορωνοϊός: Τρομάζει το αφρικανικό στέλεχος – Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Αφρική είναι η πιο ανησυχητική που έχουν δει οι Βρετανοί υγειονομικοί, αφού έχει τον διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων σε σύγκριση με την Δέλτα, μεταξύ των οποίων και κάποιες που συνδέονται με τη δυνατότητα να μην αναγνωρίζεται από τα αντισώματα. Συνεδριάζει την Παρασκευή εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκειμένου να συζητηθεί τι σημαίνει η νέα παραλλαγή για τα εμβόλια και τις θεραπείες κατά του νέου κορωνοϊού.  «Δεν ξέρουμε πολλά ακόμη για την παραλλαγή. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι έχει πολλές μεταλλάξεις και αυτό ανησυχεί» δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ. 

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η παραλλαγή αυτή, η αποκαλούμενη B.1.1.529, φέρει μια πρωτεΐνη ακίδα που είναι δραματικά διαφορετική από εκείνη του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού, στο οποίο βασίστηκαν τα εμβόλια για την Covid-19.

 Έχει μεταλλάξεις που είναι πιθανόν να μην αναγνωρίζονται από τα αντισώματα που παράγονται τόσο από τις προηγούμενες μολύνσεις όσο και από τον εμβολιασμό, καθώς και μεταλλάξεις που συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα.

Η παραλλαγή συνιστά “μια δυνητικά σημαντική απειλή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε με κάθε κόστος”, ανέφεραν πηγές της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Guardian.

6 αφρικανικές χώρες στην «κόκκινη» λίστα

 Έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στην λίστα των «κόκκινων χωρών» εξαιτίας της ανησυχίας που προκαλεί το νέο στέλεχος, όπως ανακοίνωσε ο ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.

   «Η UKHSA ερευνά τη νέα παραλλαγή. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα» ανέφερε ο υπουργός.  «Από αύριο το μεσημέρι, έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στον κατάλογο. Οι πτήσεις θα απαγορευτούν προσωρινά και οι Βρετανοί ταξιδιώτες (από αυτές) θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα», πρόσθεσε. Οι χώρες αυτές είναι η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, το Λεσότο, η Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα.

 Πηγές: ΑΜΠΕ, CNBC