Skip to main content

Το Πεκίνο προειδοποιεί τη νέα γερμανική κυβέρνηση για την Ταϊβάν

Το Πεκίνο προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας να μην παρέμβει στην Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και το Σιντζιάνγκ και την προέτρεψε να εμμείνει στις προηγούμενες φιλικές πολιτικές αφού αποκάλυψε μια πιο σκληρή ατζέντα για την Κίνα.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την Τετάρτη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης με το Κόμμα των Πρασίνων και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), διαδεχόμενος την Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία. Η κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί τον επόμενο μήνα με βασικές θέσεις του υπουργικού συμβουλίου γεμάτες με σκληροτράχηλους μηχανισμούς για την Κίνα.

Μια συμφωνία συνασπισμού 177 σελίδων περιέχει περισσότερες από δώδεκα αναφορές στην Κίνα και για πρώτη φορά αναφέρει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ , την καταπάτηση των δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και το ζήτημα της Ταϊβάν.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνολική στρατηγική της συνεργασία με τη Γερμανία, σημειώνοντας την 50ή επέτειο των επίσημων δεσμών του επόμενου έτους.

«Ελπίζω ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει την ρεαλιστική πολιτική της για την Κίνα και θα συναντήσει την Κίνα στα μισά του δρόμου», είπε.

Ο Ζάο πρόσθεσε ότι το Σιντζιάνγκ και το Χονγκ Κονγκ ήταν εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και είπε σε σχέση με την Ταϊβάν: «Όλες οι προηγούμενες γερμανικές κυβερνήσεις υποστήριξαν την πολιτική της μίας Κίνας και ελπίζω ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να τηρεί αυτήν την πολιτική».

«Συστημικός αντίπαλος»

Η συμφωνία συνασπισμού ανέφερε ότι η Γερμανία ήθελε «να αναπτύξει τις σχέσεις μας με την Κίνα στις διαστάσεις της εταιρικής σχέσης, της διαμόρφωσης του ανταγωνισμού και του ανταγωνισμού του συστήματος» και θα επιδιώξει τη συνεργασία της Κίνας «βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» όπου είναι δυνατόν.

Περιγράφοντας το Πεκίνο ως «συστημικό αντίπαλο», ζήτησε «μια συνολική στρατηγική για την Κίνα στη Γερμανία στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ΕΕ-Κίνας». Προέτρεψε την Κίνα να «διαδραματίσει υπεύθυνο ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της» και είπε ότι η Γερμανία «δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι οι εδαφικές διαφορές στη Νότια και Ανατολική Κίνα θα διευθετούνται με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

«Στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την ενιαία Κίνα, υποστηρίζουμε την πραγματική συμμετοχή της δημοκρατικής Ταϊβάν στους διεθνείς οργανισμούς», αναφέρεται στο κείμενο της διαπραγμάτευσης. «Αντιμετωπίζουμε ξεκάθαρα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα, ιδιαίτερα στο Σιντζιάνγκ . Η αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα» στο Χονγκ Κονγκ πρέπει να αποκατασταθεί».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg