Skip to main content

Γερμανία: Αναφορές σε γερμανική κατοχή και Τουρκία, στην συμφωνία των «τριών»

Αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις σχετικά με τη γερμανική κατοχή συμπεριελήφθηκε  στο κείμενο της συμφωνίας των τριών κομμάτων -Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και Φιλελευθέροι (FDP)- που συνασπίζονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία, μετά από επιμονή των Πρασίνων, σύμφωνα με την Deutche Welle.

Επίσης αναφορά γίνεται και στην Τουρκία, με έμφαση στην καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων αλλα και στην ενταξιακή της προοπτική, όπου όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, δεν πρόκειται «να κλείσει κεφάλαιο ή να ανοίξει καινούργιο.»

Στο κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα, οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι δεσμεύονται να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος. Όπως ενδεικτικά δηλώνουν, την «κουλτούρα της μνήμης» την αντιλαμβάνονται «ως προσφορά στη Δημοκρατία και το κοινό μέλλον.»  Εθνικοσοσιαλισμός, Ολοκαύτωμα, σοσιαλιστικό καθεστώς στην πρώην Ανατολική Γερμανία, και η ιστορία της μετανάστευσης στη Γερμανία, είναι γεγονότα που δεν πρεπει να ξεχαστούν. Σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται ότι τα τρία κόμματα αισθάνονται «μια ιδιαίτερη ευθύνη για τους ευρωπαίους γείτονες.. Η σημερινή συζήτηση, για παράδειγμα στην Ελλάδα και στην Ουκρανία, δείχνει ότι η από κοινού αντιμετώπιση δεν έχει ολοκληρωθεί.» Βέβαια, από τη διατύπωση δεν προκύπτει ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση διατίθεται να διαπραγματευτεί αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Αλλά τουλάχιστον, αναγνωρίζεται ότι η γερμανική κατοχή παραμένει ένα ανοιχτό θέμα.  

Σχετικά με την Τουρκία, στη συμφωνία τονίζεται ότι «παρά τις ανησυχητικές εξελίξεις στο εσωτερικό και τις εντάσεις στην εξωτερική πολιτική παραμένει ένα σημαντικός γείτονας της ΕΕ και εταίρος στο ΝΑΤΟ.» Δεδομένου όμως ότι «η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου όπως και τα ανθρώπινα αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων έχουν σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί», δεν πρόκειται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία «να κλείσει κεφάλαιο ή να ανοίξει καινούργιο.» Θα επιδιωχθεί όμως να διευρυνθεί η ατζέντα διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία σε ότι αφορά την κοινωνία των πολιτών και προγράμματα ανταλλαγής για τη νεολαία.