Skip to main content

Νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας προαναγγέλλει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας αναμένεται να επιβληθούν αύριο κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προανήγγειλε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Journal du dimanche (JDD ), ο Μπορέλ τονίζει οτι στη σύνοδο θα δοθεί «το πράσινο φως για στη διεύρυνση του νομικού πλαισίου των κυρώσεων μας κατά της Λευκορωσίας, ενάντια σε όσους εμπλέκονται στη λαθραία διακίνηση μεταναστών σε αυτή τη χώρα, για παράδειγμα αεροπορικές εταιρείες ή ταξιδιωτικά γραφεία, απαγορεύοντας στους επικεφαλής τους να ταξιδεύουν και δεσμεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ευρώπη».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι εργαλειοποιεί το ζήτημα των μεταναστών. Προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν επίσης κυρώσεις τη Δευτέρα, εντός του πλαισίου που ήδη ισχύει και για πέμπτη φορά, σε περίπου τριάντα αξιωματούχους της κυβέρνησης Λουκασένκο που εμπλέκονται σε αυτή την κρίση».

«Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο έκανε λάθος, πιστεύοντας ότι με αντίποινα και με αυτόν τον τρόπο θα έδενε τα χέρια μας για να ακυρώσει τις κυρώσεις. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Ενισχύουμε τις κυρώσεις στοχεύοντας ακριβώς αυτούς που συνεργάζονται μαζί του» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ είπε ότι θέλει «να συνεχίσει να συνομιλεί με τους Ρώσους ηγέτες» γιατί «η Ρωσία παραμένει ο μεγάλος μας γείτονας» και «ένας παγκόσμιος εταίρος».

Ωστόσο, «ας πάψουμε να είμαστε υποκριτές», λέει ο Μπορέλ. «Προφανώς υπάρχει μια ρωσική απειλή, διαφορετικά δεν θα είχαν αναπτυχθεί στρατεύματα στις χώρες της Βαλτικής».

«Όχι σε ευρωπαϊκό στρατό»

Ωστόσο, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ δεν πιστεύει στην έννοια του «ευρωπαϊκού στρατού» που υποστηρίζει  ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Στους Γάλλους αρέσει να μιλούν για ευρωπαϊκό στρατό, αλλά δεν είναι αυτό που θα δημιουργηθεί», απάντησε ο  Μπορέλ, όταν ρωτήθηκε πώς και με ποια μέσα θα μπορούσαν να αμυνθούν οι 27.

Για τον Μπορέλ, η λύση βρίσκεται στον καλύτερο συντονισμό των εθνικών στρατών.

«Αν προσθέσουμε τις δυνατότητες όλων των ευρωπαϊκών χωρών,είναι τέσσερις φορές η στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας και η αντίστοιχη αυτής της Κίνας σε δημοσιονομικό  επίπεδο», τόνισε. «Το πρόβλημα είναι ότι ξοδεύουμε  τους αμυντικούς προϋπολογισμούς με τρόπο πολύ κατακερματισμένο και  με υπερβολικές επικαλύψεις», σημείωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας.

naftemporiki.gr