Skip to main content

«Υπερωρίες» στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα στη Γλασκώβη

Τα καταστήματα  στην Γλασκώβη έκλειναν τις πόρτες τους αργά χθες το βράδυ, αλλά οι διαπραγματευτές στις συνομιλίες για το κλίμα έκαναν υπερωρίες για να υπάρξει ένα ικανοποιητικό τελικό ψήφισμα στην τελευταία ημέρα της διάσκεψης  του ΟΗΕ. Ένα αναθεωρημένο προσχέδιο της συμφωνίας πρόσκειται να δημοσιοποιηθεί σήμερα το πρωί, για να ξεκινήσει ο τελευταίος γύρος συνομιλιών, τόνισε ο πρόεδρος της διάσκεψης Άλοκ Σάρμα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε μέσω εκπροσώπου του πως πιστεύει ότι «ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα είναι ορατό», καθώς οι εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες εργάζονται για να διατηρήσουν ζωντανούς τους στόχους που τέθηκαν στο Παρίσι το 2015 για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ο Τζον Κέρι, ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα, προέβλεψε χθες μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι «θα κλείσει το θέμα  κάποια στιγμή τις πρώτες πρωινές ώρες, ίσως ακόμη και αύριο». Και πρόσθεσε: «Εξαρτάται πολύ από το πόσο γρήγορα οι χώρες αποφασίζουν να ενωθούν πραγματικά».

Ο Κέρι συναντήθηκε χθες με τον ομόλογό του στην ΕΕ, Φρανς Τίμερμανς, και τους ηγέτες των απειλούμενων χωρών του Νότιου Ειρηνικού όπου η επιβίωσή τους απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. «Για πολλούς από εσάς δεν διακυβεύεται η ύπαρξή σας στο μέλλον, αλλά σήμερα» είπε ο Κέρι. «Οι άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα. Σε όλον τον κόσμο, οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές σήμερα».

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο συμφωνίας;

Το προσχέδιο της συμφωνίας, που δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, απαιτεί από τα έθνη να κάνουν πιο σκληρές δεσμεύσεις το επόμενο έτος, λαμβάνοντας υπόψη τους τρέχοντες στόχους και το τι πραγματικά χρειάζεται για να αποφευχθεί μια συνολική κλιματική καταστροφή.

Τα  σημερινά εθνικά σχέδια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα οδηγήσουν σε υπερθέρμανση 2,7 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πολύ υψηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί στη συμφωνία του Παρισιού.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική συμφωνία στη Γλασκώβη θα είναι το αποτέλεσμα της εξισορρόπησης των συμφερόντων των πιο ευάλωτων στο κλίμα εθνών, όπως τα νησιά στον Νότιο Ειρηνικό, με τις πιο βιομηχανοποιημένες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου, για τις οποίες  οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων είναι απαραίτητες.

Το τελευταίο προσχέδιο σημειώνει οτι ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% από τα επίπεδα του 2010 έως το 2030 και στο μηδέν μέχρι τα «μέσα περίπου του αιώνα». Μόνο τότε η Γη θα πετύχει τον στόχο του 1,5 βαθμού. Παραμένουν οι διαφωνίες γύρω από τις εκπομπές άνθρακα, τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και την οικονομική υποστήριξη που θα πρέπει να προσφέρουν τα πλούσια έθνη στα πιο φτωχά, που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν τις τρομερές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.