Skip to main content

Η πανδημία οδήγησε σε αύξηση του αντισημιτισμού στην ΕΕ – Η νέα παγκόσμια τάξη και το «δηλητήριο» στο νερό

«Ο αντισημιτισμός, ειδικά στο διαδίκτυο, αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στη Βιέννη την Τρίτη. 

«Νέοι αντισημιτικοί μύθοι και θεωρίες συνωμοσίας που κατηγορούν τους Εβραίους για την πανδημία έχουν έρθει στο προσκήνιο», σημειώνει ο Οργανισμός  λέγοντας ότι το 44% των περιστατικών βίας που καταγράφηκαν στην αρχή της πανδημίας ήταν αυτού του τύπου.  

 Τα περισσότερα, αφορούσαν την Γερμανία και την Γαλλία.  Συγκεκριμένα η πρώτη κατέγραψε 2.351 αντισημιτικές επιθέσεις  πέρισυ και η δεύτερη, 339.

Σύμφωνα με την έκθεση  τέτοιου είδους περιστατικά είναι πολύ περισσότερα, καθώς σε πολλές χώρες δεν καταγράφονται επίσήμως.. Στην Πολωνία και την Ουγγαρία, για παράδειγμα, δεν συλλέγονται δεδομένα ενώ η Ισπανία κατέγραψε μόνο τρία περιστατικά, αριθμός ιδιαίτερα μικρός, καθώς οι  τάσεις είναι αυξητικές.

«Ο αντισημιτισμός είναι ένα σοβαρό ζήτημα αλλά χωρίς δεδομένα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την πραγματική έκτασή του», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να «εντείνουν τις προσπάθειές τους».

«Έτσι θα μπορέσουμε να πολεμήσουμε καλύτερα το μίσος και την προκατάληψη».

 Ένα παράδειγμα συνωμοσιολογίας είναι το ποστάρισμα φωτογραφίας του «γνωστού Εβραίου Τζορτζ Σόρος του δίπλα σε κρανία και οστά και χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «πραγματικό ιό πίσω από το οτιδήποτε».

 Σε άλλη περίπτωση  η Agnes Buzyn, η οποία είναι εβραία και διατελούσε υπουργός Υγείας της Γαλλίας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, απεικονιζόταν με αηδιαστικώς στρεβλωμένα χαρακτηριστικά να ρίχνει δηλητήριο σε πηγάδια.

Η θεωρία περί Εβραίων που δηλητηριάζουν πηγάδια για να σκοτώνουν χριστιανούς  εμφανίζεται στις περισσότερες επιδημίες στην Ευρώπη ήδη από τον Μεσαίωνα  

Η «νέα παγκόσμια τάξη»

Το Μάρτιο του 2020, η αναζήτηση της έκφρασης «νέα παγκόσμια τάξη» (μια αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας) στο Google κατέρριψε ρεκόρ 15ετίας.

Σημειώνεται ότι στο Instagram, το 70% των χρηστών του οποίου είναι ηλικίας 13-34 ετών, υπάρχουν «εκατομμύρια» αντισημιτικά hashtag.

Στο TikTok, οι χρήστες του οποίου είναι ακόμη νεότεροι (το 69% είναι μεταξύ 16-24 ετών), τρία hashtag που συνδέονται με αντισημιτικές θεωρίες είχαν περισσότερες από 25 εκατομμύρια θεάσεις μέσα σε έξι μήνες.

Η ΕΕ πάντως ανακοίνωσε τον Οκτώβριο  μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και του διαδικτυακού μίσους τον Οκτώβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι τα μέτρα εισήχθησαν δεδομένης της «επίμονης και της σημαντικής αύξησης των αντισημιτικών περιστατικών».

Σύμφωνα με αυτήν λαμβάνονται μια σειρά μέτρων που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Πρόληψη κάθε μορφής αντισημιτισμού, προστασία και διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής· και προώθηση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της μνήμης του Ολοκαυτώματος.