Skip to main content

Μερκελ: Οι δυο πιο σημαντικές προκλήσεις της θητείας μου

«Φυσικά και δεν είμαι μηχανή »… διέψευσε η Άνγκελα Μέρκελ όσους την αποκαλούν «μηχανή συμβιβασμού», κατά την διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στον επικεφαλής ειδήσεων της DW, Μαξ Χόφμαν, μια από τις τελευταίες της στην καγκελαρία. Η κ. Μέρκελ, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, αναφέρθηκε στις ικανοποιήσεις και τις απογοητεύσεις που έζησε κατά την διάρκεια της 16ετούς θητείας της.

«Πάντα προσέρχομαι σε  σημαντικές συναντήσεις  με ανοιχτό μυαλό», είπε. Εάν κάποιος έχει μια θεμελιωδώς διαφορετική αντίληψη με μένα τον ακούω. Αν δεν ακούγαμε ο ένας τον άλλον, δεν θα βρίσκαμε καμία λύση» σημείωσε.

 Η κ. Μέρκελ, κατά την συνέντευξη, «χαλαρή και χαμογελαστή» όπως την περιέγραψε ο Χόφμαν,  δήλωσε υπερήφανη για πολλά, όπως η διατήρηση ισχυρών δεσμών με τους συμμάχους και η έναρξη  της εξόδου της Γερμανίας από την χρήση του  άνθρακα.

Ωστόσο, δήλωσε προβληματισμένη για τις αντιδράσεις των ακτιβιστών και των νέων.  «Μας λένε ότι πάμε πολύ αργά στην επίτευξη των στόχων κατά της κλιματικής αλλαγής.Τους απαντώ ότι χρειαζόμαστε ευρείες συναινέσεις»

«Πολύ λυπηρό» το αποτέλεσμα στο Αφγανιστάν

Η καγκελάριος εξέφρασε επίσης την επιθυμία της για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στο Αφγανιστάν .«Είμαστε φυσικά πολύ λυπημένοι για το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που θέλαμε. Ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο κράτος. Πολύ συχνά έχω θέσει το ερώτημα σε συζητήσεις: Πώς γίνεται τόσοι πολλοί νεαροί Αφγανοί να θέλουν να έρθουν εδώ, ενώ την ίδια στιγμή οι ένστολοί μας βρίσκονται εκεί; … Ωστόσο, πρέπει απλώς να το αποδεχτούμε: Αποτύχαμε να φέρουμε την τάξη που επιδιώκαμε Η ευθύνη για αυτό δεν βαρύνει μόνο τη Γερμανία. Αλλά ούτε οι ίδιοι Αφγανοί, το κατάφεραν από την πλευρά τους. Είναι  πολύ λυπηρό»

Οι δυο μεγάλες προκλήσεις

Στην ερώτηση για το ποια γεγονότα, την δυσκόλεψαν ως καγκελάριο αναφέρθηκε στο προσφυγικό και την πανδημία (και όχι την μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση του 2008).

«Δεν μου αρέσει να αποκαλώ κρίση, το γεγονός ότι το 2015 ήρθε στην χώρα μεγάλος αριθμός προσφύγων- οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Αλλά η Γερμανία βίωσε μια μεγάλη πίεση. Και τώρα υπάρχει η πανδημία της COVID-19.  Μέσα από τα δύο αυτά   γεγονότα  είδαμε  τις ζωές των ανθρώπων να χάνουν τις ισορροπίες τους και τις βεβαιότητές τους.. Για μένα, αυτές ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις». 

Όταν ο δημοσιογράφος της υπενθύμισε την διάσημη φράση της γ «Θα τα καταφέρουμε» το  2015, όταν πρόσφυγες και μετανάστες συνέρρεαν στην χώρα της κατά χιλιάδες,η καγκελάριος  παραδέχτηκε ότι “δεν πήγαν όλα ακριβώς όπως θα έπρεπε”. Παρ΄όλα  είπε πως θεωρεί  μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι τα εκατομμύρια ξένων που δέχτηκε η Γερμανία  κατάφεραν να ενταχθούν και αυτήν την στιγμή  ζουν και εργάζονται μόνιμα στη χώρα.

“Ναι,τελικά τα καταφέραμε. Εμείς. Και με το “Εμείς”, εννοώ έναν πραγματικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων στη Γερμανία που βοήθησαν να γίνει αυτή η προσπάθεια, πραγματικότητα : πολλοί δήμαρχοι, πολλοί εθελοντές” και πολλοί που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τους νέους τους φίλους, γείτονες και συναδέλφους, είπε η καγκελάριος.

 «Ένα καθησυχαστικό σήμα σε έναν ταραγμένο κόσμο»

ΤΑναφερόμενη στον πιθανό διάδοχό της Όλαφ Σολτς, η Άνγκελα Μέρκελ, απάντησε πως δεν ήταν καθόλου γενναιοδωρία το να τον έχει  δίπλα της στην πρόσφατη συνάντηση της G20 στη Ρώμη. « Είναι ο υπουργός Οικονομικών μου» απάντησε

Μάλιστα η καγκελάριος  έβαλε τον Σολτς «μέσα» σε συζητήσεις που γίνονταν κεκλεισμένων των θυρών ως ένδειξη συνέχειας και αρμονίας. Παρά το γεγονός ότι προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά κόμματα – ο Σολτς είναι από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες – η Μέρκελ φάνηκε να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον μελλοντικό καγκελάριο.

“Θεωρώ  ότι ήταν ένα σημαντικό μήνυμα για τον Όλαφ Σολτς να συμμετάσχει σε όλες τις διμερείς συζητήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, είναι σαν να είπα: Κάθομαι μαζί με τον άνθρωπο με τον οποίο πιθανότατα θα συνομιλήσετε στην επόμενη συνάντηση. Ένιωσα ότι ήταν σημαντικό» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε ότι θεωρεί σημαντικό να αφήσει την εντύπωση ότι «η σημερινή καγκελάριος και ο -πιθανώς – μελλοντικός, έχουν μια καλή σχέση συνεργασίας».

“Αυτό στέλνει ένα καθησυχαστικό μήνυμα σε έναν μάλλον ταραγμένο κόσμο. Σκέφτηκα ότι ήταν το σωστό”.

Κλείνοντας την συνέντευξη ο Μαξ Χόφμαν την ρώτησε πως θα είναι να κάθεται κάποιος άλλος στην καρέκλα της καγκελαρίας μετά από 16 χρόνια.

«Θα το συνηθίσεις», είπε η Μέρκελ χαμογελώντας ξανά…