Skip to main content

ΗΠΑ: Αγώνας δρόμου κόντρα στο χρόνο για τους εμβολιασμούς

Μία νοσηλεύτρια του τμήματος επειγόντων περιστατικών ήταν ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού χθες Δευτέρα, με την ίδια να δηλώνει ότι αισθάνεται πως “πλησιάζει η λύτρωση”, την ώρα που οι νεκροί στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 300.000.

Η Σάντρα Λίντσεϊ, η οποία φρόντιζε επί μήνες ασθενείς με covid-19, εμβολιάστηκε στο Jewish Medical Center στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, στο προάστιο Κουίνς, ένα από τα πρώτα επίκεντρα της επιδημίας κορωνοϊού στις ΗΠΑ, υπό το χειροκρότημα του κυβερνήτη της πολιτείας Άντριου Κουόμο, που παρακολουθούσε μέσω livestream το γεγονός.

“Δεν ένιωσα διαφορετικά απ΄ό,τι αν έκανα ένα οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο”, σχολίασε η Λίντσεϊ. “Αισθάνομαι αισιόδοξη σήμερα, ανακουφισμένη. Νιώθω σα να πλησιάζει η λύτρωση. Ελπίζω αυτό να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλος μιας πολύ οδυνηρής περιόδου στην ιστορία μας”.

“Θέλω να ενσταλάξω εμπιστοσύνη στο κοινό ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές”, τόνισε η ίδια.

“Έτσι είναι οι ήρωες”, έγραψε ο Κουόμο κάτω από μια φωτογραφία της Λίντσεϊ στην οποία εμφανίζεται να φορά μάσκα και να κοιτά με αποφασιστικότητα μπροστά της, την οποία ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Τwitter.

Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν σε κάποια επιλεγμένα νοσοκομεία σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Λος Άντζελες, όπου ο κυβερνήτης της Καλιφρόνιας Γκάβιν Νιούσομ χειροκρότησε την ώρα που η Κάιζερ Περμανέντε, μια νοσηλεύτρια των επειγόντων, σήκωσε το μανίκι της για να εμβολιαστεί, μια σκηνή που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

“Είναι ένα εκπληκτικό πρωινό, είναι ιστορικό”, δήλωσε ο δρ. Λεονάρντο Σεόν αφού εμβολιάστηκε στο Ochsner Medical Center στη Νέα Ορλεάνη, όπου ηγήθηκε κλινικών δοκιμών οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο αυτό είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη του covid-19.

Αυτοί οι εμβολιασμοί που έγιναν σε απευθείας μετάδοση από πολλά τηλεοπτικά δίκτυα εντάσσονται σε μια ευρύτερη εκστρατεία των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ και των πολιτικών της χώρας να καθησυχάσουν τους Αμερικανούς για την ασφάλεια του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, καθώς ξεκινά στη χώρα ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού πρωτόγνωρου εύρους.

Το εμβόλιο αυτό έλαβε έγκριση για έκτακτη χρήση από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές την Παρασκευή και ως το τέλος της ημέρας χθες, Δευτέρα, δόσεις του είχαν σταλεί σχεδόν στο σύνολο των 145 κέντρων διανομής που έχουν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, με κάποια μεγάλα νοσοκομεία να ξεκινούν αμέσως τον εμβολιασμό.

“Πρόκειται για μια κούρσα ενάντια στον χρόνο”, δήλωσε ο Γκρεγκ Άνταμς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Kaiser Foundation Health Plan Inc.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στη διανομή του εμβολίου.

Η άφιξη του εμβολίου στις ΗΠΑ προσέφερε ελπίδα, καθώς περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν πεθάνει από κορωνοϊό. Εξάλλου ο αυξανόμενος αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται, που χθες έσπασε νέο ρεκόρ φτάνοντας τις 109.000, ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ, ενώ περισσότερα από 16 εκατομμύρια κρούσματα της ασθένειας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα.

Τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφονται καθημερινά στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο 2.462 θάνατοι, ο μεγαλύτερος αριθμός από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Πρόκληση

Η διαδικασία διανομής των πρώτων 2,9 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου ξεκίνησε την Κυριακή, 11 μήνες αφού καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Αρχικά θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό και οι ένοικοι οίκων ευγηρίας, οι εργαζόμενοι σε βασικούς τομείς, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Στο πλαίσιο του εθνικού πρωτοκόλλου ασφαλείας που έχει στόχο να διασφαλίσει τη συνέχεια της κυβέρνησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, μέλη του Κογκρέσου και δικαστικοί επίσης θα εμβολιαστούν από τους πρώτους κατά του κορωνοϊού.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Κρις Μίλερ εμβολιάστηκε χθες, Δευτέρα, στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed έξω από την Ουάσινγκτον, το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που λαμβάνει το εμβόλιο.

Θα χρειαστούν μήνες προτού τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού να διατεθούν στο ευρύ κοινό και αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από τους Αμερικανούς να εξακολουθήσουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και να φορούν μάσκα. Ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ δρ. Άντονι Φάουτσι δήλωσε χθες στο MSNBC ότι οι Αμερικανοί που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να αναμένουν να εμβολιαστούν ως τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-, Reuters