Την επομένη του δημοψηφίσματος του Brexit, τον Ιούνιο του 2016, ο Ιταλός Αντρέα Βεντσόν τηλεφώνησε στη φίλη του στη Μεγάλη Βρετανία. Για τους δυο νέους τα ανοιχτά σύνορα και το πανεπιστημιακό πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus ήταν αυτονόητα.
Ο Αντρέα Βεντσόν ήθελε μάλιστα να μετακομίσει στο Λονδίνο. Μετά το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit όλα άλλαξαν. Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος όμως είχε μια ιδέα.
Οκτώ μήνες αργότερα, στις 29 Μαρτίου 2017, την ημέρα που η Τερέζα Μέι έβαζε στην τελική ευθεία τη συμφωνία για το Brexit, η ιδέα του Βεντσόν απέκτησε επισήμως σάρκα και οστά. Ίδρυσε το κόμμα με την επωνυμία Volt, το πρώτο πανευρωπαϊκό κόμμα.
«Ήθελα με κάθε τρόπο να εμποδίσω να συμβεί και πάλι κάτι παρόμοιο με το Brexit. Δεν ήθελα να επαναληφθεί μια τέτοια κατάσταση στην Ευρώπη» δηλώνει ο Βεντσόν. Ο νεαρός φοβόταν αποχωρήσεις και άλλων κρατών και κατά συνέπεια περεταίρω περιορισμούς.
Εν τω μεταξύ το Volt δραστηριοποιείται σε πάνω από 33 χώρες, έχει 20.000 υποστηρικτές και έντεκα εθνικά κόμματα, ανάμεσα σε άλλα στην Ιταλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Τον ερχόμενο Μάιο το Volt θέλει να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές με ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα με την επωνυμία «η διακήρυξη του Άμστερνταμ». Στόχος του νέου κόμματος είναι να εκλέξει τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές.
Οι θέσεις του κόμματος Volt
Μια από τις υποψήφιες του Volt στη Γερμανία είναι η Ιζαμπέλε Βάις. Γνωρίζει πολύ καλά, όπως λέει, ότι πρόκειται για ένα δύσκολο στόχο και θα πρέπει να γίνουν πολλά για να τον πετύχουν.
Οι τρεις βασικοί στόχοι του νέου κόμματος είναι οι εξής:
- Μεταρρύθμιση της ΕΕ με κοινό στρατό και συνοριοφυλακή
- Oικονομική αναγέννηση περιοχών που μέχρι σήμερα δεν είχαν ευνοηθεί. Επίσης η ΕΕ να πρωτοστατήσει σε θέματα όπως η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας
- Κοινωνική ισότητα. Ίσες ευκαιρίες για όλους, στήριξη των πιο αδύναμων και των λιγότερο ευνοημένων.
Για την Ιζαμπέλε Βάις είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να συνεννοείται κανείς πρώτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη συνέχεια να προσπαθεί να επιβάλει σε εθνικό επίπεδο τις αποφάσεις. Έτσι δεν θα απαιτείται κάτι σε εθνικό επίπεδο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό, ισχυρίζεται.
Ωστόσο η πολιτική επιστήμονας Ούρσουλα Μινχ δεν θεωρεί πως το Volt έχει πιθανότητες να επιτύχει υψηλά ποσοστά. Παράλληλα όμως δεν θέλει να αποκλείσει και την έκπληξη. Θεωρεί πολύ θετικό ότι στο νέο κόμμα δραστηριοποιούνται πολλοί νέοι άνθρωποι, κάτι που δεν συναντά κανείς συχνά στα παραδοσιακά κόμματα.
To Volt δίνει μεγάλη βαρύτητα στην προσέγγιση του κόσμου στη βάση και στη δημιουργία πυρήνων σε τοπικό επίπεδο. Μέχρι τώρα το νέο κόμμα στη Γερμανία έχει 800 μέλη. Το μόνο σίγουρο είναι πως μέχρι τις ευρωεκλογές έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει.