Σχεδόν οι έξι στους δέκα Αμερικανούς (ποσοστό 59%) θεωρούν «δικαιολογημένο» τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η CIA τους «ύποπτους για τρομοκρατία», σύμφωνα με δημοσκόπηση, μία εβδομάδα αφότου παρουσιάστηκε η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας που κατήγγειλε τα βασανιστήρια σε βάρος δεκάδων ανθρώπων.
«Πιστεύετε ότι ο χειρισμός των ύποπτων για τρομοκρατία από τη CIA ήταν δικαιολογημένος ή όχι;», ήταν το ερώτημα που τέθηκε στη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του καναλιού ABC News, χωρίς να χρησιμοποιείται η λέξη «βασανιστήρια».
Περίπου οι τρεις στους 10 (ποσοστό 31%) δήλωσαν ότι ήταν «αδικαιολόγητη» η στάση που τήρησε η CIA, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τηλεφωνικά στο διάστημα 11-14 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.000 ενηλίκων. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 3,5%.
Ακόμη και όταν στην ερώτηση περιλαμβάνεται η λέξη «βασανιστήρια», οι Αμερικανοί εξακολουθούν να θεωρούν «δικαιολογημένη» τη χρήση τους. Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι ο βασανισμός τρομοκρατών μπορεί συχνά, κάποιες φορές, σπανίως ή ποτέ να είναι δικαιολογημένος», το 58% απάντησε ότι «συχνά ή μερικές φορές» τα βασανιστήρια είναι δικαιολογημένα.
Μόνον το 39% θεωρεί ότι ποτέ ή σπανίως δικαιολογείται η χρήση βασανιστηρίων.
Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (47%) χαρακτήρισαν επίσης “άδικη” την έκθεση της Γερουσίας για τα βασανιστήρια.
Ταυτοχρόνως, η πλειοψηφία (54%) πιστεύει ότι η CIA εξαπάτησε «σκοπίμως» τον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο και την κοινή γνώμη.
Πλειοψηφία και σε δεύτερη δημοσκόπηση
Έτερη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew έδειξε επίσης ότι οι μισοί Αμερικανοί (51%) θεωρούν δικαιολογημένες τις μεθόδους ανάκρισης της CIA (ούτε σε αυτήν την ερώτηση χρησιμοποιήθηκε η λέξη «βασανιστήρια»). Το 29% απάντησε ότι είναι «αδικαιολόγητες» και το 20% δεν εξέφρασε άποψη.
Το 56% πιστεύει επίσης ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν επέτρεψαν στη CIA να συγκεντρώσει πληροφορίες για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις.
Η έκθεση η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη από τη Γερουσία καταγράφει τις μεθόδους ανάκρισης της CIA οι οποίες θεωρούνται «βασανιστήρια» από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και διεθνείς οργανισμούς για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.