Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]
Έναν νέο κύκλο διπλωματικών διαπραγματεύσεων ανοίγει η Τερέζα Μέι στην Ευρώπη στην ύστατη προσπάθειά της να περισώσει τη συμφωνία για το Brexit και το πολιτικό της μέλλον. Μετά το χάος της Δευτέρας, οπότε αναγνώρισε την προκαθορισμένη ήττα της στη Βουλή των Κοινοτήτων και γι’ αυτό ανέβαλε επ’ αόριστον την ψηφοφορία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός συναντάται σήμερα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, καθώς επίσης με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσει «περαιτέρω εγγυήσεις». Κι έπειτα;
Πότε θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία;
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι υπάρχει περιθώριο αναβολής έως τον Ιανουάριο, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από το νέο έτος. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι βουλευτές δεν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν μέχρι λίγο πριν από το οριστικό διαζύγιο, αν και είναι ένα σενάριο πολιτικά αδύνατο.
Τι προσπαθεί να κάνει η Μέι;
Επισήμως, η εκδοχή της Μέι είναι ότι θα επιδιώξει αλλαγές στη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες και θα αναζητήσει τρόπους για να «εμψυχώσει» τους Βρετανούς βουλευτές. Οι επικριτές της βλέπουν στην κίνηση αυτή της Μέι μία απόπειρα να σταματήσει για λίγο τον χρόνο ελπίζοντας ότι εντωμεταξύ θα προκύψει κάτι που σαν από μηχανής θεός θα σώσει στο παραπέντε την πολιτική καριέρα της.
Δίχως αμφιβολία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αναβάλλει όσο μπορεί την ψηφοφορία για το Brexit κάνοντας σημαία το δίλημμα «ή η δική μου ή καμία συμφωνία». Όσο η διαδικασία ωστόσο φθάνει προς το τέλος, πολιτικοί αναλυτές διακρίνουν πλέον πίσω από τις κινήσεις – και τα λεγόμενα – της Μέι και την πιθανότητα του «καθόλου Brexit», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρωθυπουργός μπορεί να σώσει την τελευταία στιγμή τη χώρα από ένα διαζύγιο, το οποίο αποφάσισαν μεν οι πολίτες πριν από δυόμισι χρόνια, χωρίς όμως να έχουν συνειδητοποιήσει περί τίνος ακριβώς πρόκειται.
Υπάρχει περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης;
Στα αλλεπάλληλα ερωτήματα τα οποία δέχτηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με το τι καινούργιο μπορεί να φέρει, η Μέι απέφυγε τεχνηέντως να απαντήσει. Ούτως ή άλλως, τόσο η ίδια όσο και οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι οι νέες διαπραγματεύσεις δεν αποτελούν επιλογή – κυρίως στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit κατά τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη. «Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συζητήσει πώς μπορεί να διευκολυνθεί η έγκριση της συμφωνίας στη Βρετανία», επισήμανε στο Twitter, επαναλαμβάνοντας ωστόσο για μία ακόμη φορά ότι η Ένωση δεν υπάρχει περίπτωση να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, ούτε βεβαίως το δίχτυ ασφαλείας για τα σύνορα.
Εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα;
Το πιθανότερο είναι πως κανένα από τα δύο δεν πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται τίποτα στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, σχολιάζει η «Guardian». Οι εκλογές, είναι ο διακαής πόθος των Εργατικών. Το δημοψήφισμα είναι η δεύτερη επιλογή τους, αλλά η Μέι το έχει απορρίψει χιλιάδες φορές. Είναι γεγονός ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα εγκυμονεί πολιτικούς κινδύνους. Παραμένει ωστόσο μία επιλογή όσο η βουλή αδυνατεί να λάβει μία απόφαση εντός των χρονικών πλαισίων.