Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι επικρίνει τη χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού τις ημέρες των Χριστουγέννων που αποφασίστηκε από τις ομοσπονδιακή και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων, στην Γερμανία. Κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τους απερίσκεπτους και εκτιμά πως παρά τον εμβολιασμό οι συνέπειες του κορωνοϊού θα διαρκέσουν ακόμα πολύ καιρό.
«Από ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο ιός δεν γνωρίζει Χριστούγεννα ή Ραμαζάνι. Ψάχνει τα θύματά του κάθε μέρα και όπου τα βρει. Αντιλαμβάνομαι ότι οι άνθρωποι χρειάζονται τις κοινωνικές επαφές τα Χριστούγεννα. Θα πρέπει εδώ να βρεθεί μια ξεκάθαρη ισορροπία», δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό SWR.
Eκτιμά δε ότι ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί ξανά μετά τις διακοπές: «Δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τα Χριστούγεννα, ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Τα Χριστούγεννα θα μεταβληθούν σε γιορτή με κίνδυνο θανάτου για μερικούς ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί κανείς να αποδεχτεί τον ενδεχόμενο κίνδυνο εάν οι πολίτες τηρήσουν τους κανόνες απόστασης από μόνοι τους», πρόσθεσε.
«Θαυμάσιες πηγές μόλυνσης»
Ο Μοντγκόμερι δεν κατανοεί την απόφαση να παραταθεί η χαλάρωση των μέτρων μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς «επειδή καταναλώνεται πολύ αλκοόλ και αγκαλιάζει ο ένας τον άλλον την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αυτές είναι θαυμάσιες πηγές μόλυνσης. Ο ιός θα χαρεί πολύ και θα πανηγυρίζει», τόνισε στο SWR.
«Ελπίζω ότι οι πολίτες έχουν μάθει πλέον και δεν θα διοργανώσουν (πολυπληθείς) εκδηλώσεις υπερμετάδοσης (όπως γίνεται κάθε χρόνο) λ.χ. στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Η χαλάρωση των μέτρων δεν είναι μια εν λευκώ άδεια για εορτασμούς. Εάν οι πολίτες συμπεριφερθούν απερίσκεπτα, θα υπάρξουν και πάλι μεγαλύτερα προβλήματα», τόνισε και σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας», η οποία δημοσιεύεται στα σημερινά τους φύλλα.
«Με τους εμβολιασμούς, μερικά πράγματα θα χαλαρώσουν και πολλά θα γίνουν καλύτερα – αλλά όχι τόσο γρήγορα. Θα πρέπει απλώς να δούμε τους αριθμούς. Θα χρειαστούν ένα έως τρία χρόνια για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού. Υπάρχει επίσης το 40% των αρνητών του εμβολίου. Οι εμβολιασμοί θα μας βοηθήσουν πολύ και θα υπάρξει πρόοδος, αλλά δεν είναι η αυτόματη λύση για όλα. Αντιθέτως, θα πρέπει να ζήσουμε με τον ιό και τις συνέπειές του για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου στο RND (Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας).
Πηγή: ΑΜΠΕ-de. reuters – SWR- Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND)