Skip to main content

Κορωνοϊός: Έρχονται έξι δύσκολοι μήνες για την Ευρώπη

Το 28% των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού παγκοσμίως προέρχεται από την Ευρώπη όπου σημειώνεται το 26% των θανάτων από κορωνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι στη Γηραιά Ήπειρο ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 17 δευτερόλεπτα.

Η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει ο διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Χανς Κλούγκε προειδοποιώντας πως έχουμε μπροστά μας «έξι πολύ δύσκολους μήνες».

Τα νούμερα της πανδημίας στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κλούγκε, στην Ευρώπη καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα πάνω από 29.000 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό. Τα συνολικά στοιχεία μέχρις στιγμής από την πορεία της πανδημίας δείχνουν ότι στις χώρες της ηπείρου έχουν εντοπιστεί συνολικά 15.738.179 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχουν καταγραφεί 354.154 θάνατοι.

Η πλειονότητα των μολύνσεων και των απωλειών καταγράφεται σε λίγες χώρες, στη Μεγάλη Βρετανία, την Ρωσία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Γερμανία. Στην Ευρώπη η Μεγάλη Βρετανία έχει το μεγαλύτερο απολογισμό σε νεκρούς  φτάνοντας τους  53.870, ενώ η Γαλλία έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αγγίζοντας τα 2.115.717.

Σύμφωνα με τον κ. Κλούγκε, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για δύο συγκεκριμένες χώρες, την Ελβετία και την Γαλλία, καθώς εκεί είναι κατειλημμένες στο 95% οι κλίνες ΜΕΘ.

Υπάρχει φως με το εμβόλιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να εγκρίνει δύο εμβόλια για τον κορωνοϊό μέχρι το τέλος της χρονιάς, αποκάλυψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μάλιστα τον Δεκέμβριο, ή «πολύ σύντομα μετά την αλλαγή του χρόνου», εκτιμά η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι θα εγκριθεί εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού και «τότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός».

«Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, ωστόσο, μπροστά μας έχουμε έξι δύσκολους μήνες», είπε ο διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχολιάζοντας τις εξελίξεις των φαρμακευτικών που παλεύουν να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Τα καλά νέα από την κούρσα του εμβολίου έχουν καλλιεργήσεις ελπίδες πως η πανδημίας θα τεθεί υπό έλεγχο.  

Προσοχή στα… Χριστούγεννα

Η πανδημία και ο συντονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος, αποτέλεσε το ένα από τα τρία βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.

Πέρα από την αισιοδοξία τους για το εμβόλιο, αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συντονιστούν για την ανάσχεση του ιού.

Στη συζήτηση για τη μεγάλη πίεση που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στο δεύτερο κύμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες βρίσκεται ενώπιον μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της πανδημίας σε περίπτωση που ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές για τις γιορτές. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας λόγω των Χριστουγέννων», είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας πως πολλές χώρες συμμερίζονται τους φόβους του.

«Ανησυχούμε για την γιορτή των Χριστουγέννων, για τις διακοπές των εορτών και την περίοδο του σκι. Διακυβεύονται πολλά και γι΄αυτό πρέπει να υπάρξει συντονισμός, μια κοινή γραμμής στην ΕΕ. Πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε όλοι», σημείωσε.

Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα η κ. Φον Ντερ Λάϊεν υποστήριξε ότι η βιαστική χαλάρωση των μέτρων έχει σοβαρό μετέπειτα αντίκτυπο στην επιδημιολογική κατάσταση των χωρών.  Γι αυτό αυτή τη φορά οι προσδοκίες πρέπει να μετριαστούν. «Θα προτείνουμε μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση για την άρση των μέτρων περιορισμού. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός ακόμη κύματος», υπογράμμισε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Politico