Η επιστημονική κοινότητα και η πολιτική ηγεσία στη Γερμανία εξακολουθούν να ελπίζουν ότι το μερικό απαγορευτικό του Νοεμβρίου θα αποδώσει και θα ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Αύριο, η καγκελάριος Μέρκελ και οι 16 πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων θα προχωρήσουν σ’ έναν πρώτο απολογισμό των μέτρων. Το ενδεχόμενο έστω και μερικής χαλάρωσης των περιορισμών πρέπει να αποκλειστεί.
Με φόντο δε, την έξαρση των κρουσμάτων το ερώτημα που τίθεται περισσότερο, είναι τι θα ακολουθήσει αν τα ήδη αυστηρά μέτρα δεν αποφέρουν καρπούς;
«Κρίνονται τα Χριστούγεννα, το σύστημα υγείας, η ευημερία μας»
Τι σημαίνει όμως αυτό; Θα έρθει και νέο κλείσιμο των σχολείων; Η διδασκαλία πρέπει να συνεχίσει να γίνεται στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς και αυτό «όσο γίνεται περισσότερο» διαμήνυσε η υπουργός Παιδείας της Ρηνανίας-Παλατινάτου, Στέφανι Χούμπιγκ.
Και τι θα γίνει με τα καταστήματα; Θα κλείσουν και πάλι; Κι αυτό εν μέσω της χριστουγεννιάτικης περιόδου, η οποία είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για το λιανικό εμπόριο, αφήνοντας έτσι και πάλι ελεύθερο πεδίο στην Amazon και τους υπόλοιπους κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου;
Ο Εμπορικός Σύνδεσμος Γερμανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ένα νέο κλείσιμο των καταστημάτων «θα σήμαινε για πολλούς, ειδικά για τις επιχειρήσεις ένδυσης, το τέλος», εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος του συνδέσμου Στέφαν Γκεντ. Οι εκτιμήσεις θέλουν έως και 50.000 λουκέτα καταστημάτων λιανικής στις γερμανικές μεγαλουπόλεις. Σε κατάσταση συναγερμού τελεί όμως και η εστίαση, με ξενοδόχους και εστιάτορες να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Στόχος των μέτρων του Νοεμβρίου ήταν να δουλέψουν τα καταστήματα και η εστίαση «κανονικά» τον Δεκέμβριο και να μπορέσουν να περάσουν οι περισσότεροι άνθρωποι τα Χριστούγεννα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τουλάχιστον με την οικογένειά τους.
Εντούτοις οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί ότι οι φετινές γιορτές θα είναι τελείως διαφορετικές. Ειδικά για τους επιχειρηματίες. Πολλοί εστιάτορες και ξενοδόχοι εξακολουθούν βέβαια να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν έστω και μερικώς τις επιχειρήσεις τους.
Πόσο μάλλον που τους τελευταίους μήνες επένδυσαν πολλά χρήματα για την προστασία των πελατών τους. Και πολύ περισσότερο που μέχρι στιγμής παραμένει μετέωρο αν μετά τη γενναία στήριξη του Νοεμβρίου το κράτος θα αναπληρώσει και τις πιθανές απώλειες του Δεκεμβρίου, οι οποίες λόγω Χριστουγέννων θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Μέχρι στιγμής όμως, όλα αυτά είναι πολύ θεωρητικά αφού οι πολιτικές ηγεσίες δεν φαίνεται να έχουν αποφασίσει το οτιδήποτε. «Στόχος μας είναι να πέσουμε στο 7ήμερο κάτω από τα 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους» επισήμανε ο Βαυαρός πρωθυπουργός. Προς το παρόν βέβαια, η χώρα απέχει παρασάγγας από τον μαγικό αριθμό των 50 κρουσμάτων αφού ο σχετικός δείκτης βρίσκεται στο 130.