Skip to main content

«Μια διαιρεμένη χώρα μπροστά στη συμφωνία για το Brexit»

Τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον στο Λονδίνο και στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει υπέρ ή κατά της συμφωνίας εν μέσω σφοδρών επικρίσεων.

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Η ιδέα της Μ. Βρετανίας περί εθνικής κυριαρχίας δεν συνάδει με τον σύγχρονο κόσμο, όπου η ιδέα της αυτοκρατορίας έχει πεθάνει και τα μεγάλα έθνη έχουν κατατροπωθεί από νέους γίγαντες, όπως η Κίνα. Οι Βρετανοί χρειάζονται την Ευρώπη, όπως η Ευρώπη χρειάζεται τους Βρετανούς. Η πρόσληψη της έννοιας της εθνικής κυριαρχίας από τους υπέρμαχους του Brexit είναι παιδαριώδης. Η πρόσληψη αυτή αγνοεί την επιρροή των Βρετανών στην Ε.Ε. και αποδυναμώνει εν τέλει τη χώρα».

Από την πλευρά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Το αν τελικά κατατεθεί ψήφος δυσπιστίας κατά της Τερέζα Μέι και το πώς θα καταφέρει το δικό της deal για το Βrexit να αποσπάσει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή αποτελούν ακόμη ίσως και για την ίδια, μυστήριο. Για αυτόν τον λόγο, η Μέι κάνει έκκληση στο αίσθημα ευθύνης των βουλευτών. Ωστόσο η γενική αβεβαιότητα παραμένει.

»Ποιος θα την διαδεχθεί αν απολέσει την εμπιστοσύνη των Συντηρητικών; Ένας θιασώτης του σκληρού Brexit; Σε μια τέτοια περίπτωση μια άναρχη αποχώρηση από την Ε.Ε. θα είχε (οδυνηρές) συνέπειες. Τι θα συμβεί αν το Κοινοβούλιο απορρίψει την πρότασή της, η οποία λογικά είναι συμβιβαστική; Η Ε.Ε. απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων.

»Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα ήταν μια λύση, αλλά ούτε μια τέτοια λύση θα χαροποιούσε τη Μέι γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έρθει στην εξουσία ο παλαιάς κοπής αριστερός και επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Όπως φαίνεται, το διακύβευμα είναι το μέλλον της διαιρεμένης αυτής χώρας».