Skip to main content

Ψηφοφορία για την Ιερουσαλήμ την Πέμπτη στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα τεθεί την Πέμπτη σχεδίο απόφασης που καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, κάτι που ώθησε την πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη να απευθύνει μια απειλητική προειδοποίηση προς τα κράτη-μέλη της Γ.Σ..

«Στον ΟΗΕ, μας ζητούν πάντα να κάνουμε περισσότερα, να δώσουμε περισσότερα», ανέφερε μέσω Twitter η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι. «Λοιπόν, όταν παίρνουμε μια απόφαση, σύμφωνα με τη βούληση του αμερικανικού λαού, για το πού θα εγκαταστήσουμε ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ πρεσβεία, δεν περιμένουμε εκείνοι που έχουμε βοηθήσει να μας βάζουν στο στόχαστρο. Την Πέμπτη, θα γίνει μια ψηφοφορία (για ένα κείμενο) που επικρίνει την επιλογή μας. Οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ονόματα» προειδοποίησε η ίδια.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε εντατική εκστρατεία άσκησης πιέσεων σε κράτη-μέλη της Γενικής Συνέλευσης που σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ του κειμένου. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι παρόμοια με εκείνη της Χέιλι όταν απευθύνθηκε στους 14 ομολόγους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού ενέκριναν το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από την Αίγυπτο. Με βλοσυρό ύφος, η Χέιλι είπε πως η έκβαση της ψηφοφορίας αποτελούσε «μια προσβολή» την οποία «δεν πρόκειται να ξεχάσουμε». Η ενότητα των 14 υπολοίπων μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ εναντίον της απόφασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θεωρήθηκε δημόσια ταπείνωση για την αμερικανική διπλωματία.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ουάσιγκτον κατέφυγε στο δικαίωμα βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την έγκριση του κειμένου.

Η Γενική Συνέλευση έχει 193 κράτη μέλη και το σχέδιο απόφασης που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη ενδέχεται να συγκεντρώσει ακόμη και 180 ψήφους, σύμφωνα με ορισμένες πηγές. Αντίθετα με ό,τι ισχύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο στις ψηφοφορίες της Γενικής Συνέλευσης, οι αποφάσεις της οποίας πάντως δεν είναι δεσμευτικές.

Γενικά, το σχέδιο απόφασης της Γ.Σ. είναι παρόμοιο με εκείνο που είχε προταθεί τη Δευτέρα στο Σ.Α., ενώ έχουν προστεθεί παραπομπές σε αποφάσεις που αφορούν την Ιερουσαλήμ και υιοθετήθηκαν όλες από τη Γενική Συνέλευση, περιλαμβανομένων και πρόσφατων.

Το κείμενο καταρτίστηκε και υποβλήθηκε στη Γ.Σ. από την Υεμένη και την Τουρκία (κράτος μέλος του NATO, όπου οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοκαθεδρία) εξ ονόματος αραβικών χωρών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP