Skip to main content

Μιανμάρ: Εμφανίστηκε στο δικαστήριο η Αούνγκ Σαν Σου Κι

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι, η ηγέτιδα της Μιανμάρ που ανετράπη από τη χούντα, επέστρεψε στο δικαστήριο την Τρίτη, μια μέρα αφότου δεν εμφανίστηκε λόγω αδιαθεσίας, μοιάζοντας ανακουφισμένη αλλά λέγοντας ότι εξακολουθεί να είναι «κάπως ζαλισμένη», είπε ο δικηγόρος της.

Η υγεία της 76χρονης Σου Κι παρακολουθείται στενά στη Μιανμάρ, όπου πέρασε μεγάλο διάστημα υπό κράτηση για αμφισβήτηση των στρατιωτικών κυβερνήσεών της. Δικάζεται για πολλές κατηγορίες από την ανατροπή της στο πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Η βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Σου Κι κατηγορείται για μια σειρά αδικημάτων, όπως παραβίαση πρωτοκόλλων για τον κορωνοϊό, παράνομη κατοχή ραδιοφώνων, αποδοχή δωροδοκιών σε μετρητά και χρυσό, παρότρυνση να προκαλέσει δημόσιο συναγερμό και παραβίαση του νόμου περί επίσημων μυστικών.

Οι δικηγόροι της απέρριψαν τις κατηγορίες.

Οι υποθέσεις διεκπεραιώνονται από δικαστήρια στη Γιανγκόν, Μανταλάι και Ναϊπιγιτάου, τα οποία φοβούνται ότι ορισμένοι σύμμαχοί της θα μπορούσαν να την συνδέσουν με δικαστικές διαδικασίες για χρόνια.

Το δικαστήριο επρόκειτο να προχωρήσει σε δύο υποθέσεις την Τρίτη, η δεύτερη από τις οποίες αναβλήθηκε αφού δεν εμφανίστηκαν μάρτυρες κατηγορίας.

Η Μιανμάρ υπέστη πολιτική και οικονομική παράλυση από την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της Σου Κι, προκαλώντας αντιδράσεις σε εθνικό επίπεδο, με διαμαρτυρίες και βία στην ύπαιθρο και στις μεγαλύτερες πόλεις της.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο. Πολλοί από τους πιστούς της Σου Κι έχουν φύγει ή έχουν συλληφθεί ή έχουν ενταχθεί σε μια σκιώδη κυβέρνηση αντιπάλων της χούντας που έχει ζητήσει εξέγερση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters