Skip to main content

Τόνι Μπλερ: Τζόνσον και Κόρμπιν δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις

Δριμεία κριτική τόσο στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον όσο και στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει έστω και αν προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο, άσκησε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς και τους δύο ηγέτες για επικίνδυνο λαϊκισμό, «ο οποίος αφήνεται ανεξέλεγκτος και θα τελειώσει πολύ άσχημα» για τη Βρετανία.

Πρωθυπουργός με το Εργατικό Κόμμα, από το 1997 έως το 2007, ο Μπλερ κατηγόρησε και τα δύο μεγάλα κόμματα ότι δίνουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να εκπληρώσουν, ενώ προέβλεψε νίκη των Τόρις – όπως διαφαίνεται από τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσκοπήσεων.

Λίγο πριν από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, οι οποίες υποτίθεται ότι θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει λόγω του Brexit, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε πως Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση επικίνδυνου χάους.

«Η ισχύς της παγκόσμιας οικονομίας μας βοήθησε μέχρι σήμερα να διατηρήσουμε την άνοδό μας, αλλά αν αυτή χάσει την ισχύ της, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», τόνισε σε εκδήλωση του Reuters Newsmaker.

Ο Μπλερ ήταν ο μοναδικός ηγέτης των Εργατικών που κέρδισε τρεις εκλογές. Υποστηρίζει ωστόσο ότι το κόμμα του τελεί τώρα υπό τον έλεγχο της «μαρξιστικής-λενινιστικής πτέρυγας» και πως ο ηγέτης του υπόσχεται μια επανάσταση. «Το πρόβλημα με τις επαναστάσεις δεν είναι το πώς αρχίζουν αλλά το πώς τελειώνουν», σημείωσε για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «το πρόβλημα με τις επαναστάσεις είναι ότι πάντα τελειώνουν άσχημα».

Αντίθετος με το Brexit, ο Μπλερ τάσσεται υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν νέες βουλευτικές εκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει ότι ο κίνδυνος του no deal Brexit παραμένει υπαρκτός αμφισβητώντας ευθέως το χρονοδιάγραμμα του Τζόνσον για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.

Ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε επίσης τις πολύ σοβαρές επιφυλάξεις του για το ενδεχόμενο μίας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, λόγω της «μεγάλης διάθεσης προστατευτισμού», που παρατηρείται σήμερα σε αυτού του είδους τις συμφωνίες. Στα μείον του Brexit, ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε και την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Αν και δεν συμφωνεί με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, ο Μπλερ σημείωσε ότι δεν τους θεωρεί εξτρεμιστές. Η ιστορίας της ανεξαρτησίας ωστόσο τέθηκε ξανά επί τάπητος με το Brexit, σχολίασε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian