Σχέδιο νόμου προκειμένου να μπορούν στο μέλλον να κινητοποιούνται οι ένοπλες δυνάμεις για να προφυλάσσονται «καίριες υποδομές» της χώρας χωρίς να υπάρχει ανάγκη για την καταφυγή στην κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης επιθυμεί να καταρτίσει ο συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα.
Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει πως οι ένοπλες δυνάμεις θα «συμμετέχουν στην προστασία καίριων υποδομών – περιλαμβανομένων σημαντικών δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών της αστυνομίας – η καλή λειτουργία των οποίων είναι κρίσιμη για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής όλων των Χιλιανών», δήλωσε ο Πινιέρα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε αστυνομική σχολή.
Το σχέδιο νόμου θα επιτρέψει να ανατίθενται τέτοια καθήκοντα στον στρατό «χωρίς να υπάρχει ανάγκη να κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης βάσει του Συντάγματος, ούτε να περιορίζονται οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών», πρόσθεσε.
Το Σύνταγμα της Χιλής ορίζει ότι η αποστολή των ενόπλων δυνάμεων είναι να εγγυώνται την εθνική άμυνα και δεν έχουν αρμοδιότητες ως προς τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια, οι οποίες επαφίενται στην αστυνομία. Ο στρατός δεν μπορεί να επεμβαίνει στα πεδία αυτά παρά μόνο είτε σε περιπτώσεις που κηρύσσεται κατάσταση εξαίρεσης βάσει του Συντάγματος, είτε σε φυσικές καταστροφές.
Αντιμέτωπος με κοινωνική αναταραχή χωρίς προηγούμενο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ο Πινιέρα κήρυξε τη 18η Οκτωβρίου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που διήρκεσε 9 ημέρες, αναθέτοντας στον στρατό τον έλεγχο για την ασφάλεια του πληθυσμού και την προστασία του δημόσιου χώρου.
Η αστυνομία επικρίθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της κρίσης, ειδικά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, καθώς και διότι φάνηκε ανίσχυρη μπροστά στις λεηλασίες και τους εμπρησμούς καταστημάτων. Πάνω από εκατό αστυνομικά τμήματα έγιναν στόχοι επιθέσεων.
Νέα βίαια επεισόδια το Σάββατο
Η βία συνεχίστηκε και το Σάββατο στη Χιλή, η οποία μαστίζεται από την κοινωνική κρίση για πάνω από έναν μήνα, με τη λεηλασία μιας τράπεζας κοντά στο Σαντιάγο κι άλλων καταστημάτων, καθώς και με μία επίθεση κατά αστυνομικού τμήματος, με αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς και συλλήψεις, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Η διαδήλωση που είχε οργανωθεί στο Μαϊπού, προάστιο της πρωτεύουσας, εκτραχύνθηκε και κατέληξε σε επεισόδια που διήρκεσαν όλη τη νύχτα. Μία ομάδα ατόμων επωφελήθηκε κι επιτέθηκε σε μία τράπεζα, αποσπώντας 150 εκατ. πέσος (190.000 δολάρια), 16.000 δολάρια και 3.800 ευρώ, καθώς και δύο όπλα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Καταστήματα, σουπερμάρκετ και γραφεία λεηλατήθηκαν μετά τη διαδήλωση στην Πλατεία της Ιταλίας, στο κέντρο του Σαντιάγο, λίκνο της εξέγερσης. Δύο εμπορικά κι ένα πολιτιστικό κέντρο παραδόθηκαν στις φλόγες από ομάδες κουκουλοφόρων, σύμφωνα με τις αρχές.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP