Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στο πρώτο τους τηλεφώνημα εδώ και επτά μήνες.
Σε δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι και οι δύο ηγέτες «συζήτησαν για την ευθύνη και των δύο εθνών να διασφαλίσουν ότι ο ανταγωνισμός δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση».
Πρόκειται για την δεύτερη μόνο τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ τους από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Μπάιντεν.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ήταν τεταμένες, με συγκρούσεις σε θέματα όπως το εμπόριο, η κατασκοπεία και η πανδημία.
«Οι δύο ηγέτες είχαν μια ευρεία, στρατηγική συζήτηση στην οποία συζητήθηκαν τομείς όπου τα συμφέροντά μας συγκλίνουν και τομείς όπου τα συμφέροντα, οι αξίες και οι προοπτικές μας αποκλίνουν», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Αυτή η συζήτηση, όπως κατέστησε σαφές ο πρόεδρος Μπάιντεν, ήταν μέρος της συνεχούς προσπάθειας των Ηνωμένων Πολιτειών να διαχειριστεί υπεύθυνα τον ανταγωνισμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΛΔΚ», αναφέρεται επίσης.
Το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV δήλωσε ότι το τηλεφώνημα ήταν «ειλικρινές [και] σε βάθος», προσθέτοντας ότι κάλυψε «εκτεταμένη στρατηγική επικοινωνία και … θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». «Το αν η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να χειριστούν σωστά τις σχέσεις τους … είναι κρίσιμο για το μέλλον και το πεπρωμένο του κόσμου», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το CCTV.
Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι η κλήση έγινε κατόπιν αιτήματος του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος είχε «εξοργιστεί» από την απροθυμία των κινέζων αξιωματούχων χαμηλότερου επιπέδου να διεξάγουν ουσιαστικές συνομιλίες με την κυβέρνησή του.
Νωρίτερα φέτος, οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της Κίνας ήταν γεμάτες ένταση – με αξιωματούχους και των δύο πλευρών να ανταλλάσσουν απότομες αποδοκιμασίες. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι υποκίνησαν χώρες «να επιτεθούν στην Κίνα», ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Κίνα «έφτασε με πρόθεση».
Ανθρώπινα δικαιώματα και παρεμβάσεις
Υπάρχουν αρκετά μεγάλα ζητήματα στα οποία συγκρούονται οι δύο οικονομικοί γίγαντες – με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία να αποτελούν σημαντικά σημεία.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για γενοκτονία κατά του πληθυσμού των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Αναφέρει επίσης ότι το Πεκίνο καταπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ με τον πρόσφατο νόμο ασφαλείας που οι επικριτές λένε ότι χρησιμοποιείται για την καταστολή της διαφωνίας.
Από την άλλη, η Κίνα έχει επανειλημμένα πει στις ΗΠΑ να σταματήσουν να παρεμβαίνουν σε αυτό που το Πεκίνο θεωρεί τις εσωτερικές της υποθέσεις και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι «λερώνει» το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα.
Υπάρχει επίσης το ζήτημα του εμπορίου. Και οι δύο χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε μια εμπορική διαμάχη που ξεκίνησε το 2018 υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει δασμούς σε περισσότερα από 360 δισ. δολάρια κινεζικών προϊόντων και η Κίνα ανταπέδωσε με δασμούς σε περισσότερα από 110 δισ. δολάρια αμερικανικών προϊόντων. Ο Μπάιντεν διατήρησε τα σκληρά εμπορικά μηνύματα του προκατόχου του προς το Πεκίνο, κάτι που έχει εξοργίσει την Κίνα.
Σηεμίο διαμάχης θα μπορούσε να θεωρηθεί και το Αφγανιστάν. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Βένμπιν, επέκρινε την αποχώρηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι τα στρατεύματά τους «προκάλεσαν τον όλεθρο». Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν «σοβαρές ζημιές στον Αφγανικό λαό».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC