Skip to main content

Υεμένη: Ουάσιγκτον και Λονδίνο πιέζουν να τερματιστεί ο πόλεμος

Ιδιαίτερα φονικές μάχες μαίνονται σήμερα στο λιμάνι της πόλης Χοντέιντα, στη δυτική Υεμένη, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και ο ΟΗΕ ασκούν πίεση στη Σαουδική Αραβία ώστε ο συνασπισμός, του οποίου ηγείται το Ριάντ στη χώρα αυτή, να πάψει τις εχθροπραξίες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για τις «καταστροφικές» συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη καταστροφή του λιμανιού της Χοντέιντα, σημείο εισόδου άνω των τριών τετάρτων των εισαγωγών και της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη χώρα.

Τουλάχιστον 111 αντάρτες, 32 κυβερνητικοί και επτά άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου στις συγκρούσεις αυτές στην περιοχή, μερικές από τις οποίες διεξάγονται σε κατοικημένες συνοικίες της Χοντέιντα, δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτικές και νοσοκομειακές πηγές.

Ο απολογισμός αυτός ανακοινώθηκε ενώ οι αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και καταφέρνουν να επιβραδύνουν την προώθησή τους, παραδέχθηκε πηγή στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο αριθμός των 32 κυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν σε λιγότερο από 24 ώρες είναι ο μεγαλύτερος από την αρχή αυτής της φάσης της επίθεσης στη Χοντέιντα, πριν από 12 ημέρες.

Πηγή στον συνασπισμό που πολεμά τους αντάρτες δήλωσε πως οι Χούτι απώθησαν μια μεγάλη επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων που προσπάθησαν να προωθηθούν προς την κατεύθυνση του λιμανιού.

Ο συνασπισμός από την πλευρά του έπληξε τους αντάρτες με πολλές αεροπορικές επιθέσεις, σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνηση.

Μέσα στη νύκτα, απανθρακωμένα πτώματα μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Αλ Άλφι, που ελέγχεται από τους αντάρτες από το 2014, έγινε γνωστό από πηγές στο νοσοκομείο.

Οι Χούτι, που ελέγχουν τη Χοντέιντα, μια μεγάλη, στρατηγικής σημασίας πόλη στην Ερυθρά Θάλασσα, έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τους τραυματίες τους στην πρωτεύουσα Σαναά, την οποία ελέγχουν επίσης εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Αν στη Χοντέιντα καταστραφεί το λιμάνι, αυτό μπορεί να επιφέρει μια κατάσταση απολύτως καταστροφική», υπογράμμισε ο Γκουτέρες υπενθυμίζοντας στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοσταθμό France Inter πως η Υεμένη βρίσκεται ήδη σε «καταστροφική» κατάσταση. Επανέλαβε την έκκλησή του «να σταματήσουν οι μάχες».

Επίσης τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο όσο και ο Βρετανός ομόλογός του Τζέρεμι Χαντ δήλωσαν πως ο καιρός της διαπραγμάτευσης έχει έρθει για την Υεμένη.

Στη διάρκεια συνομιλίας που είχε χθες με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Άμυνας, ο Πομπέο ζήτησε ρητά «τον τερματισμό των εχθροπραξιών» στην Υεμένη και κάλεσε «όλα τα μέρη να έρθουν στο τραπέζι για να διαπραγματευθούν μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση».

Από την πλευρά του, ο Χαντ μίλησε για το «ανυπολόγιστο» ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης στην Υεμένη και πρόσθεσε πως η επίλυσή της περνάει από μια «πολιτική» λύση.

Ο Βρετανός υπουργός, ο οποίος θα έχει σήμερα συνομιλίες σε κορυφαίο επίπεδο στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζει μια «νέα δράση» στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ στην Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος επιδιώκει να οργανώσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων «μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP