Skip to main content

Η Ουκρανία στο επίκεντρο της συνόδου του G20 στην Αυστραλία

Η σύνοδος κορυφής των χωρών του G20 στο Μπρισμπέιν θα φέρει αντιμέτωπους τους Δυτικούς ηγέτες και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, υπό το βάρος των πληροφοριών για νέα είσοδο ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και βαρέων όπλων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε, από την πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα, ως μη αποδεκτές τις ρωσικές ενέργειες, απευθύνοντας προειδοποίηση για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ κατά της Μόσχας.

Οι εργασίες της συνόδου κορυφής επρόκειτο να επικεντρωθούν στην ώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, στην θωράκιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και στον αποκλεισμό των διόδων φοροδιαφυγής για τις μεγάλες πολυεθνικές.

Ωστόσο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων της οικονομικής ατζέντας συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των χωρών του Apec (Οικονομική Συνεργασία Ασίας -Ειρηνικού) στο Πεκίνο, τα θέματα του τομέα της ασφάλειας αναμένεται να έρθουν στο προσκήνιο στο Μπρισμπέιν, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συζητήσει το θέμα της Ουκρανίας με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον.

Πούτιν: Σφάλμα οι κυρώσεις ΗΠΑ – Ε.Ε.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 20, ο κ. Πούτιν κατηγορεί την Ουάσινγκτον για υπονόμευση των διεθνών εμπορικών θεσμών, που η ίδια έχει δημιουργήσει, με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ένα «σφάλμα» το οποίο ελπίζει ότι «τελικά» θα διορθωθεί.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δηλώνει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, πλήττουν την ρωσική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Τονίζει δε ότι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και τα μέτρα που απαγορεύουν την πρόσβαση ρωσικών επιχειρήσεων στις δυτικές αγορές και την τεχνολογία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, εφ΄όσον «μόνο τα Ηνωμένα Εθνη έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν τέτοιες κυρώσεις». Παραβιάζουν επίσης τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου, την οποία οι ίδιες οι ΗΠΑ δημιούργησαν.

Ωστόσο, ο κ. Πούτιν δηλώνει ότι δεν προτίθεται να φέρει το θέμα των κυρώσεων στις συνομιλίες της συνόδου κορυφής του G20, διότι «δεν έχει νόημα».

Το πρακτορείο TASS έδειξε μεγάλη διακριτικότητα, μην απευθύνοντας ερώτηση στον πρόεδρο της Ρωσίας για την Ουκρανία και την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης.

Παραδεχόμενος ότι οι κυρώσεις και οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου πλήττουν τη ρωσική οικονομία, ο κ. Πούτιν είπε ότι  «τα αποθέματά μας είναι αρκετά μεγάλα και θα μάς επιτρέψουν να διασφαλίσουμε ότι θα καλύψουμε τις δεσμεύσεις της κοινωνικής μας πολιτικής».