Skip to main content

Τι θα γινόταν αν η Ιταλία ψήφιζε σήμερα; Νίκη της ακροδεξιάς

Τα ακροδεξιά κόμματα της Ιταλίας «Αδέλφια της Ιταλίας» (Brothers of Italy), με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, και Λέγκα του Βορρά, με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι, προηγούνται αυτή τη στιγμή στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις με ποσοστά 21% και 20,6%, αντίστοιχα.

Το κόμμα του Σαλβίνι είναι το αγαπημένο δεξιό κόμμα της Ιταλίας από το 2018, ωστόσο,τα «Αδέλφια της Ιταλίας» του άρπαξαν την πρώτη θέση όταν ο Σαλβίνι αποφάσισε να υποστηρίξει την κυβέρνηση «εθνικής έκτακτης ανάγκης» με επικεφαλής τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Το κόμμα της Μελόνι συνεχίζει να είναι στην αντιπολίτευση, μαζί με μερικές άλλες μικρές ομάδες βουλευτών.

Παρόλα αυτά και τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στις επόμενες γενικές εκλογές που έχουν οριστεί για το 2023 μαζί με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «Forza Italia», το οποίο αυτή τη στιγμή κερδίζει ποσοστό 6,9%.

Ως εκ τούτου, εάν η Ιταλία ψήφιζε σήμερα, ένας συνασπισμός αυτών των τριών κομμάτων θα αποκτούσε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και η Μελόνι θα ήταν η υποψήφια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης σύμφωνα με έναν άγραφο κανόνα που δηλώνει ότι ο αρχηγός ενός τέτοιου κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι αυτός που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους.

Οι απαρχές και η στάση απέναντι στην ΕΕ

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» ιδρύθηκαν το 2012 από μια ομάδα βουλευτών και πολιτικών που είχαν εκπαιδευτεί στον μεταφασιστικό σχηματισμό «Aleanza Nazionale» (Εθνική Συμμαχία) και στα παραρτήματα της νεολαίας του, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα κατέχοντας κυβερνητικές θέσεις.

Η ίδια η Μελόνι ήταν υπουργός νεολαίας από το 2008 έως το 2011. Το κόμμα της θεωρείται ότι έχει ισχυρές εθνικιστικές απόψεις, ιδιαίτερα απέναντι στους παράτυπους μετανάστες. Η Μελόνι ζητά «ναυτικό αποκλεισμό» στη Μεσόγειο Θάλασσα εδώ και χρόνια.

Η στάση της, ωστόσο, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αλλάξει με τα χρόνια. Αρχικά ήταν ένας ευρωσκεπτικίστρια που υποστήριζε την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ το 2014. Όταν όμως έγινε πρόεδρος των Ευρωπαίων Συντηρητικών (ECR) το 2020 «μαλάκωσε». Σήμερα υποστηρίζει ότι η Ιταλία δεν χρειάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ αλλά ότι το μπλοκ πρέπει να γίνει μια «συνομοσπονδία» κρατών. Είναι επίσης αντίθετη στην ενίσχυση των θεσμών της ΕΕ.

Τα τελευταία χρόνια, έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με άλλους ηγέτες όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και ο Σλοβένος ομόλογός του Γιάνεζ Γιάνσα.  

Η δημοφιλία των αρχηγών

Μεταξύ των αρχηγών των μεγάλων κομμάτων της Ιταλίας, η Μελόνι έχει μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες αποδοχής με 44,4%, όπως έδειξε άλλη δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε στις 4 Σεπτεμβρίου. Ο Σαλβίνι και ο ηγέτης του κεντροαριστερού δημοκρατικού κόμματος Ενρίκο Λέτα ακολουθούν με 31% και 29,6% αντίστοιχα.

Μόνο η βαθμολογία του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι είναι υψηλότερη από της Μελόνι, με 67%. Ωστόσο, είναι απίθανο να είναι υποψήφιος για τις επόμενες εκλογές, καθώς ενδέχεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος θα αποχωρήσει από τον αξίωμα τον Ιανουάριο του 2022.

Οι κυρίαρχες και πολύ κρίσιμες θέσεις της Μελόνι απέναντι στην ΕΕ (τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις συμμερίζεται ο Σαλβίνι), δεν φαίνεται να τρομάζουν τους Ιταλούς πολίτες, σχολιάζει το Euractiv.  Τα κόμματα «Αδέλφια της Ιταλίας» και «Λέγκα του Βορρά» έχουν ήδη βρεθεί στην κυβέρνηση και η ιδέα ενός περιορισμού ενάντια στην ακροδεξιά, παρόμοιου με το μοντέλο που υιοθετήθηκε στη Γαλλία και τη Γερμανία, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην Ιταλία.

Ακόμη και υπό την προϋπόθεση ότι οι εκλογές απέχουν περισσότερο από ένα χρόνο, αρκετοί Ιταλοί αναλυτές προεξοφλούν  τη νίκη του δεξιού συνασπισμού με τη λήξη της εντολής της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης του Ντράγκι.

naftemporiki.gr