Με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, πέντε ημέρες μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.
Κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο Νετανιάχου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, στη διάρκεια του «άτυπου» πρωινού με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα ζητήσουν για μια ακόμη φορά «την επανέναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων» με τους εκπροσώπους των Παλαιστινίων.
Η Μογκερίνι υπενθύμισε την Παρασκευή τη σταθερή θέση της Ε.Ε. για το Μεσανατολικό: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μόνη ρεαλιστική λύση βασίζεται στη δημιουργία δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα των δύο κρατών βάσει των συνόρων του 1967». Σύμφωνα με την ίδια, «είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση, που διαρκεί δεκαετίες».
Η Ε.Ε. επιθυμεί να εκμεταλλευθεί την επίσκεψη του Νετανιάχου και για να εκφράσει τη διαφωνία της με τη συνέχιση του εβραϊκού εποικισμού. Ωστόσο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα δυσκολευθούν να κρύψουν τις βαθιές διαφωνίες στο πλαίσιο της Ένωσης, όπου κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Ελλάδα επιθυμούν να εξομαλυνθούν οι δύσκολες σχέσεις του μπλοκ με το Ισραήλ.
Η Ουγγαρία μπλόκαρε την Τετάρτη το βράδυ μια κοινή απόφαση των 28 χωρών μελών, η οποία καταδίκαζε την κίνηση της Ουάσιγκτον. Τελικά η Ε.Ε. εξέφρασε μέσω μιας ανακοίνωσης της Μογκερίνι «τη σοβαρή της ανησυχία» για την κατάσταση και εξέφρασε φόβους για «επιπτώσεις στην προοπτική ειρήνευσης» στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση των ΗΠΑ.
Χθες ο Νετανιάχου συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τους δύο ηγέτες να μένουν σταθεροί στις απόψεις τους. Ο Μακρόν κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, όπως αναμένεται να κάνουν και σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., να ξεκινήσει και πάλι την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους.
Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα που ενδέχεται να συζητηθεί στις Βρυξέλλες είναι η καταστροφή από το Ισραήλ υποδομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι οποίες προορίζονται «για τις ευάλωτες παλαιστινιακές κοινότητες» και χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. ή χώρες μέλη της.
Πηγές: ΑΜΠE, AFP