Skip to main content

Τζ. Πάιατ: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη νέα δυναμική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

Στο κοινό στρατηγικό όραμα ΗΠΑ-Ελλάδας αλλά και στον αυξανόμενο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε πάνελ της δεξαμενής σκέψης «Center for European Policy Analysis» (CEPA) στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Πάιατ υποστήριξε ότι η Ελλάδα αναδύθηκε σε έναν κρίσιμο σύμμαχο των ΗΠΑ στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, μιας περιοχής που, όπως είπε, αποτελεί μέρος του νέου παγκόσμιου ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε μια χώρα που αποτελεί θετικό παράδειγμα, με δεδομένο ότι έχει αποδείξει ότι επενδύει σε σχέσεις συνεργασίας μέσα σε μια ευρεία γεωγραφικά περιοχή.

Αυτό το γεωγραφικό εύρος των συνεργείων και των πρωτοβουλιών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι σημαντικό για την Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ αναζητούν φίλους και συμμάχους σε αυτή την περιοχή υπό το φως της ανάφλεξης του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων.

Η Γεωπολιτική Επάνοδος της Ελλάδας

Ο Τζέφρι Πάιατ υποστήριξε ότι παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τον «επαναπροσδιορισμό της γεωγραφίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», μιας μεταστροφής η οποία, όπως είπε, καλλιεργήθηκε με συνέπεια από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις σχέσεις που έχει καλλιεργήσει η Αθήνα με χώρες στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Ο Αμερικανός πρέσβης έκανε λόγο για έναν «νέο αστερισμό σχέσεων» που αλλάζει τη δυναμική της περιοχής και ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας.

«Eνα από τα πράγματα που με ενδιέφερε τα τελευταία πέντε χρόνια στην Αθήνα ήταν να δω τον επαναπροσδιορισμό της γεωγραφίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η γεωπολιτική αυτής της περιοχής έχει αλλάξει δραματικά, τόσο λόγω της συστηματικής προσπάθειας της Ελλάδας με δύο κυβερνήσεις– τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα όσο και τώρα με πολύ ενθουσιασμό από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη – για να οικοδομήσει νέες σχέσεις με το Ισραήλ, με την Κύπρο, αλλά και άλλους βασικούς παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή – Λίβανος, ΗΑΕ, Ιορδανία, Αίγυπτος, Λιβύη».

Υπογραμμίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι «λόγω των σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα τοποθετείται μοναδικά ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ που καλύπτει με τις συνεργασίες της 270 μοίρες στην Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια στιγμή που επανεπενδύει στους διατλαντικούς της δεσμούς και ειλικρινά επανατοποθετείται μετά από μια δεκαετία όπου βλεπόταν υπό το πρίσμα των οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων που αντιμετώπιζε».

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη Νέα Δυναμική Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας

Η Ουάσιγκτον στηρίζει σθεναρά τη νέα δυναμική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Αυτή η στήριξη αποτυπώνεται στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ + ΗΠΑ) και στην έμφαση που δίνεται σε πρότζεκτ συνεργασίας και ενεργειακής συνδεσιμότητας, τα οποία βρέθηκαν και στο επίκεντρο της πρόσφατης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στη χώρα μας. «Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει σθεναρά αυτήν την πιο δυναμική ελληνική εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής υποστήριξής μας μέσω δύο κυβερνήσεων για το πλαίσιο συνεργασίας 3+1, το οποίο αποτελεί το χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της νέας γεωγραφίας», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Αναφερόμενος σε αυτή τη νέα στρατηγική αντίληψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τζέφρι Πάιατ αναγνώρισε τη συνεισφορά του πρώην βοηθού υπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ και τον ενεργό ρόλο που έπαιξε το Κογκρέσο, ιδιαίτερα μέσω των νομοθετικών πρωτοβουλιών του γερουσιαστή Μενέντεζ. Μάλιστα υπενθύμισε τα λόγια του γερουσιαστή, ο οποίος υποστήριξε ότι η ανάπτυξη και η εμπέδωση αυτής της νέας στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Ελληνοτουρκικές Σχέσεις

«Δεν αποδέχομαι ότι η μια σύγκρουση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι αναπόφευκτη και σίγουρα δεν θα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ» τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ. Συνεχίζοντας, αναγνώρισε ότι η Αθήνα κρατάει την πόρτα της συνεργασίας ανοιχτή, καθώς, όπως υπενθύμισε, η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι μπορεί να καλωσορίσει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η γειτονική χώρα θα αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Τέλος, αναφέρθηκε στην ενεργή διπλωματική εμπλοκή που είχαν οι ΗΠΑ μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά τα γεγονότα του «θερμού καλοκαιριού» με την Τουρκία.

«Από τη διπλωματική πλευρά, θα ήθελα να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια των εντάσεων πριν από ένα χρόνο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και την πρόσκρουση μεταξύ της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις» και της φρεγάτας «Λήμνος», η αμερικανική διπλωματία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, συνεργαζόμενη με βασικούς Ευρωπαίους εταίρους, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, για τη μείωση των εντάσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ