Skip to main content

Πλήγματα Ισραήλ κατά Χαμάς στη Γάζα μετά τις ρουκέτες

Στοχευμένα πλήγματα σε στόχους της ισλαμιστικής Χαμάς στη παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF), ως απάντηση σε ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από το παλαιστινιακό έδαφος προς το εβραϊκό κράτος τη νύχτα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι έπληξαν εργοστάσιο παραγωγής όπλων, καθώς και αποθήκη οπλισμού, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Χαμάς, να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ, με τη μία από αυτές να πλήττει την νότια ισραηλινή πόλη Σντερότ.

Η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει ανέβει κατακόρυφα μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ από το 1948 το σύνολο των κρατών που έχουν διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος διατηρούν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ θεωρεί από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, ωστόσο οι Παλαιστίνιοι θεωρούν επίσης το ανατολικό της τμήμα, το οποίο κατελήφθη από τους Ισραηλινούς στον πόλεμο με τους Άραβες το 1967, ως πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης.

Την Παρασκευή, δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά διαδηλωτών στη Γάζα.

Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο, άλλος ένας βρέθηκε σε ακατοίκητο τμήμα ισραηλινού εδάφους, ενώ ένας τρίτος έπεσε στη Σντέροτ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 25 τραυματίες από τις ισραηλινές επιδρομές κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Φάτχι Χάμαντ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, ανέφερε ότι όποιος επιθυμεί να μεταφέρει την πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ είναι «εχθρός των Παλαιστίνιων».

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι ανέφερε ότι η χώρα της «απλώς αναγνώρισε το προφανές, δηλαδή ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Πρόσθεσε δε ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να παραμένει δεσμευμένη σε μια τελική και διαρκή συμφωνία ειρήνης, κατηγόρησε ωστόσο τον ΟΗΕ ότι έχει καταστεί ένα από τα βασικότερα κέντρα εχθρότητας κατά του Ισραήλ.

Ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα κατεχόμενα στη Δυτική Όχθη, εν αναμονή κλιμάκωσης της βίας, καθώς Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν καλέσει σε κινητοποιήσεις.

Ήδη πάντως 217 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια, τόσο στη Δ. Όχθη όσο και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Διαδηλώσεις σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας την απόφαση Τραμπ σε Ιορδανία, Αίγυπτο, Ιράκ, Τουρκία, Τυνησία και Ιράν.

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και σε Μαλαισία, Μπανγκλαντές, Μαλαισία, Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Αφγανιστάν, στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία και στην Ινδονησία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον πλανήτη.

Η Ιερουσαλήμ είναι τέραστιας σημασίας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους, ενώ εκεί βρίσκονται ιεροί τόποι για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, εβραϊσμό, χριστιανισμό και Ισλάμ.

Το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 το ανατολικό τμήμα της πόλης, που μέχρι τότε ελεγχόταν από την Ιορδανία και τελικώς το προσάρτησε το 1980, σε μια κίνηση ωστόσο που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

Στην ανατολική Ιερουσαλήμ ζουν 330.000 Παλαιστίνιοι, μαζί με 200.000 Ισραηλινούς εβραίους εποίκους.

Αν και, με βάση το διεθνές δίκαιο, οι οικισμοί των εποίκων είναι παράνομοι, το Ισραήλ θεωρεί τις γειτονιές τους τμήμα της πόλης.

naftemporiki.gr