«Η πτώση του Τείχους αποδεικνύει στον κόσμο ότι τα όνειρα μπορούν να βγουν αληθινά. Τίποτα δεν χρειάζεται να μείνει ως έχει» δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος με αφορμή τους εορτασμούς για την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Η Κ. Μέρκελ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πτώση του Τείχους του Βερολίνου συνιστά ένα σημάδι ελπίδας για χώρες όπως «η Ουκρανία, η Συρία, το Ιράκ» όπου «οι ελευθερίες απειλούνται ή καταπατούνται».
«Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση προς το καλύτερο, αυτό είναι το μήνυμα της πτώσης του Τείχους» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο Μνημείο του Τείχους.
Το μήνυμα αυτό «απευθύνεται σε εμάς, εξίσου, όπως και σε άλλους στον κόσμο» συνέχισε η Μέρκελ που μεγάλωσε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) και την εποχή εκείνη ήταν 35 ετών.
«Και άλλα τείχη μπορούν να γκρεμιστούν, τα τείχη της δικτατορίας, της βίας, των ιδεολογιών, του μίσους» προσέθεσε.
Υπενθύμισε εξάλλου ότι το κομμουνιστικό καθεστώς της ανατολικής Γερμανίας ήταν ένα «κράτος χωρίς αρχές δικαίου» «ένα Κράτος που παρακολουθούσε» τους πολίτες του και καταπατούσε «τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως την ελευθερία της γνώμης και του Τύπου».
Η επέτειος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου είναι μία «ημέρα ελευθερίας» όμως επίσης «μία ημέρα ανάμνησης για τα θύματα» είπε και υπενθύμισε ότι 138 άνθρωποι είχαν πληρώσει με την ζωή τους την προσπάθειά του να περάσουν το Τείχος το διάστημα μεταξύ της οικοδόμησής του, την 13η Αυγούστου του 1961, και της πτώσης του, 28 χρόνια αργότερα.
Σημειώνεται ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις υπό το σύνθημα «Το θάρρος της ελευθερίας», θα κορυφωθούν με την απελευθέρωση των φωτεινών μπαλονιών που, από το βράδυ της Παρασκευής, σχηματίζουν κατά μήκος 15 χλμ. τη διαδρομή του πρώην τείχους. Αυτά συμβολίζουν τα αναμμένα κεριά των Ανατολικογερμανών που ζητούσαν περισσότερη ελευθερία από ένα γηράσκων σταλινικό καθεστώς.
Τα πρώτα μπαλόνια θα αφεθούν πάνω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, τα τελευταία πάνω από τη γέφυρα Bornholmer Strasse, πρώτο σημείο διέλευσης μεταξύ του Ανατολικού και του Δυτικού Βερολίνου που άνοιξε στις 9 Νοεμβρίου 1989 στις 23.30′ το βράδυ.
Ο ανατολικογερμανός μεθοριακός φρουρός Χάραλντ Γιόγκερ, ο οποίος έδωσε την εντολή να ανοίξει η πύλη εκείνη τη νύχτα και μια ανθρώπινη παλίρροια να τη διασχίσει, θα παραστεί στην εκδήλωση.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, BBC