Skip to main content

Καμπανάκι από ΠΟΕ για «σκληρό» Brexit

Από την έντυπη έκδοση 

Την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι θα υποδεχθούν σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Η συνάντηση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική στο πλαίσιο των προσπαθειών να επιτευχθεί συμφωνία στα τρία θέματα που οι Βρυξέλλες θέτουν ως προϋπόθεση προκειμένου να αρχίσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών. Έρχεται δε την ώρα που ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Ρομπέρτο Αζεβέδο, προειδοποιεί για το κόστος ενός «σκληρού» Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία. 

Μιλώντας στο BBC, ο επικεφαλής του ΠΟΕ σχολίασε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «εξαιρετικά δύσκολες και απρόβλεπτες», ενώ χαρακτήρισε «υπερβολικά φιλόδοξο» τον στόχο του να ολοκληρωθεί μία εμπορική συμφωνία έως τον Μάρτιο του 2019, ώστε να είναι απολύτως ομαλή η έξοδος της χώρας από την κοινότητα. Ωστόσο, τόνισε πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει, έστω και παρατείνοντας τις διαπραγματεύσεις, να επιδιώξουν έναν συμβιβασμό, αφού η έξοδος χωρίς συμφωνία, όπως είπε, «δεν θα ήταν μεν το τέλος του κόσμου και του εμπορίου, αλλά θα είχε υψηλό κόστος». 

Στόχος της Τερέζα Μέι ήταν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν παράλληλα με τα άλλα θέματα. Οι Βρυξέλλες απέκλεισαν όμως από την πρώτη στιγμή ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έτσι η Βρετανίδα πρωθυπουργός καλείται τώρα να βρει τη χρυσή τομή στα ζητήματα του «λογαριασμού του διαζυγίου», των δικαιωμάτων των πολιτών της Ε.Ε. στη Βρετανία και των συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία. 

Χθες ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι, σημείωσε πως δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σήμερα σε γραπτές διαβεβαιώσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο με τη Βόρεια Ιρλανδία. Εξέφρασε, ωστόσο, αισιοδοξία ότι η σημερινή συνάντηση της Μέι με τους Γιούνκερ και Μπαρνιέ θα δημιουργήσει ένα θετικό μομέντουμ προς οριστική συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 14ης-15ης Δεκεμβρίου. Η ίδια η Μέι έχει, ωστόσο, να αντιμετωπίσει και τις νέες «κόκκινες γραμμές» που θέτουν οι σκληροπυρηνικοί του κόμματός της. Η κυριότερη είναι να μην επιτραπεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να έχει τον όποιο ρόλο στο βρετανικό νομικό σύστημα από τη στιγμή που η χώρα θα αποχωρήσει από την κοινότητα. Πληροφορίες ήθελαν την πρωθυπουργό να είναι έτοιμη να αποδεχθεί το αίτημα των Βρυξελλών για συμμετοχή του ΔΕΚ στην προστασία των δικαιωμάτων πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στη Βρετανία. Μένει λοιπόν να φανεί εάν θα επιλέξει να πει και επισήμως το «ναι» στους Ευρωπαίους, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ή θα θελήσει να αποφύγει έναν νέο αναβρασμό στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησής της. 

Σύμφωνα, εν τω μεταξύ, με νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της «Daily Mail», το 50% των Βρετανών τάσσεται υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ε.Ε. Είναι η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση από τότε που διέρρευσαν πληροφορίες, βάσει των οποίων το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να πληρώσει περί τα 50 δισ. ευρώ για τον λογαριασμό του διαζυγίου.