Skip to main content

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη Μεσόγειο

Τα νερά που πλημμύρισαν περιοχές της ισπανικής Μαγιόρκα έμοιαζαν με ορμητικό ποτάμι. Περίπου 500 χιλιόμετρα πιο βόρεια, στη γαλλική μεσογειακή ακτή, η δυνατή βροχόπτωση παρέσυρε πέντε αυτοκίνητα στη θάλασσα. Εικόνες καταστροφής και στη Ρώμη, όπου πριν από λίγο καιρό οι δρόμοι γέμισαν χαλάζι και πάγο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κακοκαιρία που εκδηλώνεται τον τελευταίο καιρό γύρω από τη Μεσόγειο σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

«Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έχει αλλάξει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη», εξηγεί ο Πέτερ Χόφμαν, μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο Κλιματικών Μελετών του Πότσνταμ, προσθέτοντας ότι αυτό αλλάζει τη δυναμική του καιρού. «Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αυξηθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά είναι πιθανό να ενταθούν». Οι δυνατές βροχοπτώσεις θα γίνουν δηλαδή πιο ακραίες και θα αυξηθεί ο κίνδυνος πλημμυρών. 

Όλο και πιο έντονα τα καιρικά φαινόμενα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα των περασμένων εβδομάδων κόστισαν τη ζωή 60 ανθρώπων σε χώρες της Μεσογείου. Σε ορισμένες περιοχές, όπως στη νότια Γαλλία, η στάθμη των υδάτων ανέβηκε πάνω από τα επτά μέτρα. Μέσα σε λίγες ώρες έβρεξε όσο βρέχει συνήθως σε έξι μήνες.

Ο γερμανός επιστήμονας Χόφμαν επισημαίνει ότι οι δυνατές βροχοπτώσεις στη Μεσόγειο δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο τον Οκτώβριο, στη μετάβαση από το καλοκαίρι στο χειμώνα. Ωστόσο η ένταση των βροχοπτώσεων σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, όπως εκτιμά.

Ο Πέτερ Χόφμαν δεν είναι ο μόνος που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα. Πριν από λίγο καιρό επιστήμονες από το Κίελο γνωστοποίησαν ότι πολλά μνημεία της UNESCO, ανάμεσα σε αυτά η Δήλος, η Κέρκυρα και η Ρόδος απειλούνται από τις πλημμύρες και τη διάβρωση των ακτών

Η κλιματική αλλαγή φέρνει και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα

«Τα προβλήματα υγείας και ασφάλειας θα ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες», εξηγεί η ελληνίδα ερευνήτρια Έλενα Ξοπλάκη από το Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Γκίσεν. «Σε χώρες όπου κυριαρχεί η πολιτική αβεβαιότητα, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προκαλέσουν κοινωνικοοικονομικούς κινδύνους και να οδηγήσουν σε συγκρούσεις, πείνα και μετανάστευση».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα καιρικά φαινόμενα στη Μεσόγειο επηρεάζουν και το κλίμα στην κεντρική Ευρώπη. Έτσι, για παράδειγμα, οι πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Γερμανία από το 2002 μέχρι το 2013 σχετίζονται με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Μεσογείου, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Χόφμαν. Τα βαρομετρικά χαμηλά έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν υγρές αέριες μάζες προς το Βορρά, οι οποίες στη συνέχεια μετατρέπονται στην κεντρική Ευρώπη σε βροχή .