Skip to main content

Αφγανιστάν – ΕΕ: «Να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση για να αποφύγουμε κρίση στο μεταναστευτικό»

Για «τραγική εξέλιξη» έκανε λόγο ο εκτελεστικός διευθυντής για την Ασία και τον Ειρηνικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Γκούναρ Γουίγκαντ, μιλώντας στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα το Αφγανιστάν. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν για να αποφύγουμε μια κρίση στο μεταναστευτικό», τόνισε αναφερόμενος στις επισημάνσεις της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

«Η άμεση προτεραιότητά μας ήταν η ασφάλεια των Ευρωπαίων, των διπλωματών, αλλά και των πολλών Αφγανών που εργάστηκαν με την ΕΕ στην Καμπούλ για πολλά χρόνια προωθώντας τα συμφέροντα της ΕΕ» σημείωσε ο κ. Γουίγκαντ επισημαίνοντας ότι η ΕΕ έχει προχωρήσει στον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν 320 ανθρώπων.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι «η προσπάθεια εκκένωσης έχει σταματήσει εξαιτίας της διεθνούς αποχώρησης από το αεροδρόμιο. Θα κοιτάξουμε άλλες πιθανότητες όπως πολλά άλλα κράτη-μέλη κάνουν, μέσω χερσαίων διαδρόμων και η δουλειά συνεχίζεται μέσω της Τουρκίας, του Κατάρ και των Ταλιμπάν στην προσπάθεια να ανοίξει το κομμάτι του αεροδρομίου που αφορά στους πολίτες».

«Πρέπει να έχουμε επικοινωνία με τους Ταλιμπάν, να επηρεάσουμε τους Ταλιμπάν, πρέπει να κάνουμε χρήση των δυνάμεων που έχουμε, αλλά δεν θα βιαστούμε στο να αναγνωρίσουμε αυτόν τον νέο σχηματισμό», ανέφερε ο Γκούναρ Γουίγκαντ.

«Πρέπει να αξιολογήσουμε τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια κατάρρευση ήταν πιθανή, τι πήγε στραβά σε αυτή τη μακρά περίοδο δέσμευσης με το Αφγανιστάν. Πρέπει να πάρουμε μαθήματα για αντίστοιχες περιπτώσεις κι αυτή είναι αξιολόγηση που ξεκινά τώρα» συμπλήρωσε.

Επίσης, σημείωσε ότι «όσον αφορά τις ομάδες που έχουν προτεραιότητα, η ευχή μας είναι να υπάρχει το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης για όλους εκείνους τους Αφγανούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, που ακόμη επιθυμούν να φύγουν, που αποτελούν το ντόπιο προσωπικό της αποστολής της ΕΕ, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές, υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών».

Πηγή: ΑΜΠΕ