Skip to main content

Βρετανία: Κλίντον εναντίον Τζόνσον για τη μη δημοσιοποίηση της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη

«Ανεξήγητη, επιζήμια και επαίσχυντη» χαρακτήρισε η Χίλαρι Κλίντον τη μη δημοσιοποίηση της έρευνας σχετικά με την πιθανή ρωσική ανάμειξη στη βρετανική πολιτική.

Η επίμαχη έκθεση έχει αποχαρακτηριστεί, παραταύτα δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν από τις εκλογές στη Βρετανία, στις 12 Δεκεμβρίου.

«Κάθε πολίτης που ψηφίζει σε αυτήν τη χώρα έχει δικαίωμα να έχει γνώση αυτής της έρευνας προτού ψηφίσει», σχολίασε η Δημοκρατική πρώην υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2016 μιλώντας στο BBC και την «Guardian».  

Η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας του Κοινοβουλίου εξετάζει τη ρωσική δραστηριότητα στη βρετανική δημοκρατία. Στο πλαίσιο της ρωσικής δραστηριότητας, εξετάζοντας αναφορές για κατασκοπεία και παρέμβαση στις εκλογές.

Στην έρευνα περιλαμβάνονται στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως οι GCHQ, MI5 και MI6, σχετικά με συγκεκαλυμμένες ρωσικές προσπάθειες να επηρεαστούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 2016 και των εκλογών του 2017.

Νέα αποδεικτικά στοιχεία προέκυψαν για τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να διεισδύσει στο Συντηρητικό Κόμμα μέσω Ρώσου ανώτερου διπλωμάτη, ο οποίος πέρασε πέντε χρόνια στο Λονδίνο καλλιεργώντας σχέσεις με ηγετικά στελέχη των Τόρις, περιλαμβανομένου του ίδιου του Τζόνσον.

Η έκθεση ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο και κατατέθηκε στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στις 17 Οκτωβρίου. Παρά τις αντιδράσεις, η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει δώσει άδεια για τη δημοσιοποίησή της έως την ημέρα των εκλογών.

Σύμφωνα με τη Χιλαρι Κλίντον, η οποία έχει προσωπική εμπειρία από τις προεδρικές εκλογές του 2016, οπότε ηττήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, «δεν υπάρχει αμφιβολία – το έχουμε δει στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού – ότι η Ρωσία συγκεκριμένα είναι αποφασισμένη να διαμορφώσει πολιτική στις δυτικές δημοκρατίες».

Η Χίλαρι Κλίντον άφησε αιχμές και για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αποφάσισε τη μη δημοσιοποίηση της έρευνας, συνδέοντας το γεγονός με τον αυξανόμενο απολυταρχισμό ορισμένων ηγετών της Δύσης.

naftemporiki.gr