Skip to main content

Η Βολιβία βυθίζεται στο άγνωστο

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Πανηγυρισμοί, αλλά και ταραχές συγκλονίζουν τη Βολιβία, μετά την παραίτηση, του Έβο Μοράλες έπειτα από 14 χρόνια στην εξουσία, του τελευταίου επιζώντα της «ροζ παλίρροιας» στη Λατινική Αμερική. Η παραίτηση του Μοράλες, υπό την πίεση του στρατού και της αστυνομίας, αναμένεται να στείλει κρουστικά κύματα στην περιοχή σε μία εποχή που οι αριστερές κυβερνήσεις έχουν επιστρέψει στην Αργεντική και το Μεξικό.

«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο. Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, που κυβερνά τη Βολιβία από το 2006. Παρά τις εκκλήσεις προς τους διαδηλωτές, να σταματήσουν να επιτίθενται «στους αδελφούς και τις αδελφές», να σταματήσουν να καίνε και να κατασρέφουν, η νύχτα ήταν μακριά στη Λα Πας όσο και στην Ελ Άλτο, κοντά στην πρωτεύουσα της Βολιβίας.

Λεωφορεία πυρπολήθηκαν, ομοίως και κατοικίες γνωστών προσώπων – πολιτικών, επικεφαλής οργανώσεων, πρυτάνεων, τηλεοπτικών παρουσιαστών.

Η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, μια πιθανότητα που απέρριπτε ο Μοράλες, δεν έφερε την πολυπόθητη ηρεμία. Ενώ για πολλούς ο πρώτος ιθαγενής ηγέτης της Βολιβίας ήταν ένας δεσποτικός ηγέτης για άλλους, κυρίως τους φτωχούς Βολιβιανούς, ο Μοράλες ήταν ο πρόεδρος που έδωσε φωνή σε εκατομμύρια πολίτες.

Οι υποστηρικτές του κατήγγειλαν αμέσως πραξικόπημα. Μεταξύ αυτών ο Βενεζουελάνος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, περονιστής κεντροαριστερός ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες, ενώ η Χιλή ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για τη διακοπή της εκλογικής διαδικασίας στη Βολιβία και κάλεσε να υπάρξει άμεση και ειρηνική λύση στην κρίση στη χώρα. Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε χθες έκτακτη σύγκληση του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βολιβία.

Οι επικριτές του πάλι χαιρέτισαν τον τέλος της τυραννίας. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια δημοκρατική μετάβαση στη γειτονική Βολιβία και απέρριψε το επιχείρημα των αριστερών περί πραξικοπήματος.

Οι παραιτήσεις του Μοράλες και του αντιπροέδρου αφήνουν ένα πολιτικό κενό, όπερ σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου σαφές ποιος θα αναλάβει τα ηνία της χώρας εν αναμονή των αποτελεσμάτων των νέων εκλογών.

Βάσει της βολιβιανής νομοθεσίας, ελλείψει του προέδρου και του αντιπροέδρου, καθηκόντα αναλαμαβάνει προσωρινά ο επικεφαλής της Γερουσίας. Η πρόεδρος Αντριάνα Σαλβατιέρα επίσης όμως παραιτήθηκε, αργά χθες το βράδυ. Μία νέα ημέρα αβεβαιότητας ξημερώνει στο φτωχότερο έθνος της Λατινικής Αμερικής.