Skip to main content

Ο. Σολτς: «Η Αριστερά είναι ένα κόμμα που δεν επιτρέπεται να ανήκει σε γερμανική κυβέρνηση»

Ο υποψήφιος καγκελάριος Xριστιανοδημοκρατών και Xριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ κατηγόρησε τον υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς ότι δεν δηλώνει σαφώς τις προθέσεις του για το αν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με την Αριστερά (Die Linke) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους.

«Νομίζω ότι δικαιούμαστε να περιμένουμε μια σαφή δήλωση από κάποιον ο οποίος θέλει να γίνει καγκελάριος. Δεν είναι πλέον αστεία υπόθεση αν αυτοί οι άνθρωποι (η Αριστερά) κάθονται στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου ή όχι», δήλωσε σήμερα ο Λάσετ σε ημερίδα του Οικονομικού Συμβουλίου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU).

«Με την αιωρούμενη συμμετοχή της Αριστεράς σε κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων επιδιώκεται να πιεσθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) να συμμετάσχουν αυτοί στην κυβέρνηση (αντί της Αριστεράς). Αναμένω μια σαφή δήλωση από τον Σολτς για το αν θα έβαζε την Αριστερά σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση. Η Αριστερά είναι ένα κόμμα που δεν επιτρέπεται να ανήκει σε γερμανική κυβέρνηση», είπε ο Λάσετ, επισημαίνοντας ότι «η Αριστερά θέλει να φύγει η χώρα από το ΝΑΤΟ. Συνεπώς, οι ομοσπονδιακές εκλογές αφορούν επίσης την αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας».

Ο υποψήφιος καγκελάριος Χριστιανοδημοκρατών και Xριστιανοκοινωνιστών τάχθηκε επίσης υπέρ της απελευθέρωσης της οικονομίας από κανόνες και κανονισμούς. «Το κράτος δεν πρέπει να ρυθμίζει και να ορίζει τα πάντα. Οι επιχειρήσεις στη Γερμανία πρέπει να είναι σε θέση να χτίζουν γρήγορα, να σχεδιάζουν γρήγορα και να επενδύουν γρήγορα. Για το σκοπό αυτό, οι προϋποθέσεις σχεδιασμού και έγκρισης επενδύσεων θα πρέπει να επιταχυνθούν», δήλωσε.

Ο Λάσετ επιβεβαίωσε επίσης ότι η Γερμανία πρέπει να παραμείνει μια βιομηχανική χώρα στο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί με νέα ανώτατα όρια και κανονισμούς. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος οι επιχειρήσεις να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, όπου στη συνέχεια θα παράγουν υπό χειρότερες συνθήκες για το κλίμα. Επομένως, ένα χαλυβουργείο στο Ντούισμπουργκ είναι μια συμβολή στο παγκόσμιο κλίμα επειδή ακριβώς παράγει εδώ», τόνισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ