Η λήψη άμεσων μέτρων για τον τερματισμό της σύγχρονης σκλαβιάς μεταναστών στη Λιβύη, αποφασίστηκε, το βράδυ της Τετάρτης, στο περιθώριο της 5ης συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης.
Ανάμεσα στα μέτρα είναι: η επείγουσα απομάκρυνση Αφρικανών μεταναστών που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη· η συγκρότηση μιας ειδικής επιχειρησιακής ομάδας (task force) που θα έχει ρόλο συνδέσμου ανάμεσα στις αστυνομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών· η σύσταση μιας επιτροπής έρευνας· η καλύτερη επικοινωνία και η ενημέρωση ώστε να αποθαρρύνονται οι Αφρικανοί νέοι να φεύγουν από τις πατρίδες τους.
Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από μια έκτακτη συνάντηση των ηγετών εννιά κρατών για να συζητηθεί το πρόβλημα.
Μετά το διεθνές σκάνδαλο που προκάλεσε η μετάδοση εικόνων από σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη, η μετανάστευση μετατράπηκε σε μείζον ζήτημα στη σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν 80 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και συνολικά 5.000 αντιπρόσωποι στην Αμπιτζάν.
Οι ηγέτες συμφώνησαν να διεξαχθούν «επιχειρήσεις κατεπείγουσας απομάκρυνσης (σ.σ. Αφρικανών μεταναστών από τη Λιβύη) μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», διευκρίνισε ο Μακρόν.
«Αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή μια ενισχυμένη συνεργασία στα πεδία της ασφάλειας και της συλλογής πληροφοριών, για να εξαρθρωθούν τα δίκτυα των διακινητών (…) θα τεθεί σε εφαρμογή μια στενή συνεργασία, με μια ειδική επιχειρησιακή ομάδα που θα συνδέει τις αστυνομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών (…) για να εξαρθρωθούν τα δίκτυα και (σ.σ. να διακοπεί) η χρηματοδότησή τους», συνέχισε ο Μακρόν, τονίζοντας πως αυτοί που «επιδίδονται στην εμπορία ανθρώπων» έχουν «βαθιές σχέσεις» με τους διακινητές όπλων και ναρκωτικών αλλά και με τους «τρομοκράτες που δρουν απ’ άκρου σ’ άκρο του Σαχέλ».
Μια επιτροπή έρευνας της Αφρικανικής Ένωσης θα συσταθεί για να εξετάσει το πρόβλημα, πρόσθεσε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει «επικοινωνία» ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Αφρική και ενημέρωση προκειμένου να «να αποθαρρυνθούν αυτοί που παρασύρονται από τις σειρήνες των διακινητών» στις τάξεις των Αφρικανών νέων. Ακόμη, ο Μακρόν έκρινε πως «είναι απαραίτητο να ανασυσταθεί το κράτος» της Λιβύης.
Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά απηύθυνε έκκληση προς τους νέους στην Αφρική να μην «διακινδυνεύουν τη ζωή τους» για να μεταναστεύσουν.
Το 60% του αφρικανικού πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, απελπισμένοι από την ανεργία, τη φτώχεια και την έλλειψη προοπτικής στις χώρες τους προσπαθούν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο.
«Αυτή η σύνοδος πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγωδία» της μετανάστευσης και των επιπτώσεών της, υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP