Skip to main content

Νέα «Αλεξανδρέττα» η Κύπρος;

Τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά, η Άγκυρα φανερώνει πλέον τους άξονες γύρω από τη νέα πολιτική που ήδη εφαρμόζει στην Κύπρο. Σε αντίθεση με την επίσημη ρητορική και στις δύο πλευρές περί λύσης δύο κρατών που υποτίθεται ότι επιδιώκει η Τουρκία, στην τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση εκφράζεται ρητώς πλέον ο φόβος ότι ο στόχος της Άγκυρας δεν είναι τα δύο κράτη, αλλά η προσάρτηση των Κατεχόμενων. «Υπάρχει μια διαδικασία μετατροπής της “ΤΔΒΚ” σε επαρχία της Τουρκίας που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στις συνθήκες της μη λύσης», δήλωσε στις 18 Αυγούστου στην τ/κ εφημερίδα Γενί Ντουζέν ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί. Ερωτηθείς μάλιστα κατά πόσο επίκειται προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου στην Τουρκία, ο κ. Ακιντζί απάντησε ότι «αυτός είναι ο στόχος στο πίσω μέρος του μυαλού».

Η δήλωση Ακιντζί δεν ήταν η πρώτη δημόσια προειδοποίηση για τον κίνδυνο προσάρτησης της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία. Ενόσω ήταν στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Ακιντζί δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι δεν θα γίνει ένας δεύτερος Ταϊφού Σοκμέν, συγκρίνοντας εαυτόν με τον πρώτο και τελευταίο ηγέτη του Χατάι (Αλεξανδρέττα), το οποίο αν και με πλειοψηφία αραβικού πληθυσμού υπάχθηκε στην τουρκική επικράτεια έπειτα από δημοψήφισμα το 1939. Η τύχη της Αλεξανδρέττας επανέρχεται συχνά στον δημόσιο διάλογο στην Κύπρο ως παράδειγμα προς αποφυγή, ωστόσο σε αυτή τη χρονική συγκυρία οι τουρκικές κινήσεις παραπέμπουν όλο και περισσότερο σε αυτό.

Το 2020 οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη σημαδεύτηκαν από καταγγελίες για νόθευση της βούλησης του εκλογικού σώματος των Τουρκοκυπρίων από τις ψήφους Τούρκων εποίκων. Όπως γράφτηκε χαρακτηριστικά στον τ/κ Τύπο, οι εκλογές κρίθηκαν από τις ψήφους στις περιφέρειες του Τρικώμου και της Καρπασίας, όπου επικρατεί το τουρκικό στοιχείο. Αν ο φόβος που εκφράζει δημόσια ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ο στόχος της Άγκυρας, αυτός φαίνεται να εξυπηρετείται από επιπλέον πολιτογραφήσεις Τούρκων ως πολιτών της «ΤΔΒΚ». Στις 23 Αυγούστου η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα» ανέφερε ότι κάθε μέρα πολιτογραφούνται περίπου 200 Τούρκοι.

Την ίδια ώρα η «κυβέρνηση» των Τουρκοκυπρίων, που πρόσκειται στην Άγκυρα, αποφεύγει να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουν μέλη της τουρκοκυπριακής «Βουλής», όπως ο Ασίμ Ακανσόι του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, για τον αριθμό των υπηκοοτήτων που χορηγούνται. Ανάλογους φόβους για δημογραφική αλλοίωση των Κατεχόμενων μετά την εκλογή Ερσίν Τατάρ το 2020 διατύπωσε τον περασμένο Ιούνιο η τουρκοκυπριακή πλατφόρμα «Αυτή η Χώρα Είναι Δική Μας», καταγγέλλοντας την παραχώρηση 2.500 υπηκοοτήτων σε Τούρκους πολίτες μέσα σε έξι μήνες. Η εν λόγω πλατφόρμα -η οποία ιδρύθηκε από εννέα συντεχνίες και έξι πολιτικά κόμματα με ατζέντα υπέρ της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- προειδοποιεί ότι οι πολιτογραφήσεις γίνονται στο πλαίσιο ενός «σχεδίου ανάκτησης της Κύπρου», το οποίο περιλαμβάνει διεξαγωγή δημοψηφίσματος για προσάρτηση της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία όταν η δημογραφική δομή το επιτρέψει.