Διαδηλωτές συγκεντρώνονται για δεύτερη ημέρα στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, καλώντας τον πρόεδρο της χώρας, Μπλεζ Κομπαορέ, να παραιτηθεί του αξιώματός του.
Τις διαδηλώσεις κάλεσαν, διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κορυφαίες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης.
Σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Μπουρκίνα Φάσο υπάρχει οργή για τον κ. Κομπαορέ, ο οποίος, μετά από μία ημέρα αιματηρών επεισοδίων, ανακοίνωσε ότι παραμένει πρόεδρος της χώρας για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη, μολονότι η κυβέρνηση θα είναι μεταβατική.
Συμφώνησε επίσης να μην διεκδικήσει νέα θητεία μετά από 27 χρόνια στην εξουσία, μετά και τις ζημιές που προκάλεσαν οι διαδηλωτές στα κτήρια κυβέρνησης και κοινοβουλίου.
Η δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης ανακοινώθηκε από τον αρχηγό του στρατού Ονορέ Τραορέ, ο οποίος τόνισε ότι «θα διοριστεί μετά από διαβούλευση με όλα τα πολιτικά κόμματα».
Ανακοίνωσε επίσης την διάλυση του κοινοβουλίου.
«Η επιστροφή στη συνταγματική τάξη πρέπει να αναμένεται σε λιγότερο από έναν χρόνο», πρόσθεσε ο στρατηγός Τραορέ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έχει αποστείλει στην περιοχή τον εκπρόσωπό του για τη δυτική Αφρική, Μοχάμεντ Ιμπν Τσάμπας, ο οποίος αναμένεται να φτάσει εντός της ημέρας στη Μπουρκίνα Φάσο για να εξομαλύνει την κατάσταση.
Διαδηλωτές προς στρατό: Πράξτε τα δέοντα
Αντίπαλοι του κ. Κομπαορέ συγκεντρώνονται εκ νέου στην βασική πλατεία της Ουαγκαντούγκου, την Πλατεία του Έθνους, καθώς και έξω από το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων.
Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες για ένταση μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτικών, με τους πρώτους να φωνάζουν στους δεύτερους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλιώς θα αναλάβουν οι διαδηλωτές να το πράξουν.
Συναπισμός – «ομπρέλα» της αντιπολίτευσης πραγματοποιεί σύσκεψη για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει το διάγγελμα του κ. Κομπαορέ, με το οποίο ουσιαστικά αρνείται να παραιτηθεί.
Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να παραδώσει την εξουσία σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση μόλις ολοκληρωθεί η 12μηνη θητεία του μεταβατικού σχήματος.
Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο σχεδίαζε να αναθεωρήσει το σύνταγμα της χώρας, ώστε να επιτρέψει στον εαυτό του να επανεκλεγεί, αίροντας το όριο θητειών στην προεδρία της χώρας για το ίδιο πρόσωπο.
Η κίνησή του, ωστόσο, προκάλεσε τις βίαιες διαδηλώσεις της Πέμπτης.
Ο βασικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ζεφιρίν Ντιαμπρέ, τόνισε ότι δεκάδες διαδηλώτές έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα σε μια «βαρβαρική κλιμάκωση της βίας».
Ο στρατός έκανε χρήση πραγματικών πυρών προσπαθώντας να διαλύσει τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν καταλάβει το κοινοβούλιο.
Πολλοί στρατιώτες φαίνεται να συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, μαζί με έναν πρώην υπουργό Άμυνας της χώρας, τον στρατηγό Κουαμέ Λουγκουέ.
Πολλοί διαδηλωτές ζητούσαν τον διορισμό κ. Λουγκουέ ως προέδρου.
Το δημαρχείο της Ουαγκαντούγκου, οικίες βουλευτών, καθώς και πολυτελές ξενοδοχείο στην πόλη πυρπολήθηκαν επίσης.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη νοτιοδυτική πόλη Μπόμπο Ντιουλάσο, καθώς και σε άλλες πόλεις της δυτικοαφρικανικής χώρας.
Η κρατική τηλεόραση σταμάτησε να μεταδίδει πρόγραμμα, μετά την εισβολή και λεηλασία την οποία υπέστη.
Στην εξουσία από το 1987
Ο κ. Κομπαορέ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1987 και έχει κερδίσει τέσσερις αμφιλεγόμενες εκλογικές αναμετρήσεις από τότε.
Έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές ταραχές και απειλή για την εξουσία του, μεταξύ άλλων ανταρσία στον στρατό το 2011.
Είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και της Γαλλίας, οι οποίες χρησιμοποιούν τη χώρα του ως βάση για επιχειρήσεις κατά ισλαμιστών μαχητών στην περιοχή του Σαχέλ.
Βασικό εξαγωγικό προϊόν της Μπουρκίνα Φάσο είναι το βαμβάκι, με το οποίο ασχολείται μεγάλο μέρος των κατοίκων της χώρας.