Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι με την άφιξη της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας αναμένει ότι θα αποσαφηνιστεί η μεθοδολογία, αλλά και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Η νέα διαδικασία, σημείωσε ο Ακιντζί, «πρέπει να στοχεύει σε μια στρατηγική συμφωνία, να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και να μην είναι ανοικτού τέλους».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, είπε ότι βασικά στοιχεία για να καταστεί εφικτή «η ίδρυση συνεταιρικού κράτους», πρέπει να είναι «η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η από κοινού λήψη αποφάσεων, με ίση συμμετοχή». Ανέφερε μάλιστα, ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά οφείλει να βρεθεί ενώπια ενωπίω με αυτή την πραγματικότητα».
Αναφορικά με τις συζητήσεις περί χαλαρής ομοσπονδίας, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι στην συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, αυτός του είπε ότι δεν αναφέρεται σε «χαλαρή ομοσπονδία», αλλά στο να δοθούν αρμοδιότητες από την κεντρική κυβέρνηση στις πολιτείες.
«Εάν με ρωτάτε εμένα, το ίδιο πράγμα είναι. Δεν υπάρχει διαφορά, μόνο τα ονόματα είναι διαφορετικά. Αλλά, τι είναι, ποιες είναι οι αρμοδιότητες, αυτά δεν ήρθαν στις συζητήσεις υπό μελετημένη μορφή. Δηλαδή, ο κ. Αναστασιάδης δεν μου έδωσε μια συγκεκριμένη λίστα. Συζητήθηκε μόνο ως μια λέξη, μια έννοια, αλλά δεν μας δόθηκε τίποτα απτό», ανέφερε ο Ακιντζί.
Για το θέμα της κινητής τηλεφωνίας, είπε ότι είχε επίσης ληφθεί απόφαση γι’ αυτό πριν τρία χρόνια και, παρά το ότι τεχνικά η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη, δεν υπήρξε πρόοδος. Σε αυτή την εποχή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, πρόσθεσε.
«Είτε βρούμε λύση είτε όχι σε αυτό το νησί, που σίγουρα θέλουμε να βρούμε, το να περνάς στην άλλη πλευρά σε αυτό το νησί, όπου μαζί θα ζήσουμε, και να μην δουλεύει το κινητό, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό, κατανοητό και να εξηγηθεί. Σε αυτό το θέμα εμείς δεν έχουμε καμιά ευθύνη. Οι πάροχοί μας είναι έτοιμοι για το καθετί, εδώ και 3 χρόνια το λέμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά», ανέφερε ο τουρκοκύπριος ηγέτης (σ.σ: το θέμα δεν είχε προχωρήσει λόγω διαφοράς των δύο πλευρών για τον κωδικό αριθμό, που θα χρησιμοποιείται).
Σύμφωνα με τον Ακιντζί, στο παρελθόν είχαν προκύψει νομικά κωλύματα (στην ελληνοκυπριακή πλευρά), αλλά πριν την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών, τα Ηνωμένα Έθνη προχώρησαν σε επαφές γι’ αυτό το θέμα – και πλέον «ήρθε το μήνυμα ότι μπορεί να μην υπάρξει εμπόδιο σε αυτό το ζήτημα».
Το θέμα το συζήτησε και με τον κ. Αναστασιάδη την περασμένη Παρασκευή, πρόσθεσε ο Ακιντζί.
«Θεωρώ ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί (συμφωνία) και σε αυτό το θέμα τις επόμενες ημέρες, αλλά μιλώ με επιφυλάξεις. Γιατί δεν μπορώ από τώρα να πω πώς θα γίνει. Θα παρακολουθούμε όμως τις εξελίξεις και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να γίνει», κατέληξε ο Ακιντζί.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ