Skip to main content

Αφγανιστάν: Ο Μπάιντεν θα συνεχίσει την εκκένωση μετά την επίθεση στην Καμπούλ

Να προχωρήσει στην εκκένωση όσων προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάν και να τιμωρήσει τους δράστες της επίθεσης έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ που σκότωσε τουλάχιστον 13 Αμερικανούς στρατιώτες και δεκάδες Αφγανούς δεσμεύτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ένας βοηθός του Αμερικανού προέδρου χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «ίσως τη χειρότερη μέρα» της οκτάμηνης προεδρίας του.

Στο τέλος της χθεσινής ημέρας, ο Μπάιντεν προσπάθησε να εκφράσει τόσο τη θλίψη του όσο και να φανεί ως ένας αποφασιστικός ηγέτης.

«Δεν θα μας αποτρέψουν οι τρομοκράτες, δεν θα τους αφήσουμε να σταματήσουν την αποστολή μας. Θα συνεχίσουμε την εκκένωση », διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη. «Δεν θα συγχωρήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε. Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας βάλουμε να πληρώσετε», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλο που ο Μπάιντεν υπερασπίζεται την απόφαση να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, οι θάνατοι των αμερικανικών δυνάμεων ήταν το πιο πρόσφατο πλήγμα στη στρατηγική του, που οδήγησε τους Ταλιμπάν να καταλάβουν την Καμπούλ, στη βιαστική αναδιάταξη χιλιάδων αμερικανικών στρατευμάτων και τη μαζική φυγή από τη χώρα – όλα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν, μέσω του εκπροσώπου του Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, με τη σειρά του «καταδίκασε σθεναρά» τις «βομβιστικές επιθέσεις», σπεύδοντας να τονίσει πως διαπράχθηκαν στον τομέα ευθύνης του αμερικανικού στρατού.

Μετά την ταχεία ανακατάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές αντάρτες, το μεγάλο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι η τελευταία τοποθεσία του Αφγανιστάν όπου βρίσκονται ξένα στρατεύματα, κυρίως μέλη του στρατού των ΗΠΑ.

NATO και ΕΕ κάλεσαν να συνεχιστεί η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ παρά την «τρομοκρατική επίθεση».

Ο Μπάιντεν είπε ότι διέταξε τους στρατιωτικούς διοικητές να «αναπτύξουν επιχειρησιακά σχέδια για να χτυπήσουν τα περιουσιακά στοιχεία, την ηγεσία και τις εγκαταστάσεις του Isis-K», αναφερόμενος στη δράση του Isis στην κεντρική Ασία.

Οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν με δύναμη και ακρίβεια» σε μια στιγμή και τοποθεσία της επιλογής της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ενώ αποκάλεσε τους νεκρούς Αμερικανούς «ήρωες που έχουν εμπλακεί σε μια επικίνδυνη ανιδιοτελή αποστολή για να σώσουν τις ζωές των άλλων», πριν επαναλάβει τον ισχυρισμό του για τον τερματισμό του 20ετούς πολέμου που είχε ξεκινήσει μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Ποτέ δεν είχα την άποψη ότι πρέπει να θυσιάσουμε τις αμερικανικές ζωές για να δημιουργήσουμε μια δημοκρατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν», είπε ο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν ποτέ «ενωμένη χώρα» και αποτελούταν από φυλές που δεν είχαν ποτέ «ταιριάξει ο ένας με τον άλλον».  «Κυρίες και κύριοι, ήρθε η ώρα να τερματιστεί ένας 20ετής πόλεμος», είπε.

Ο τερματισμός του «αιώνιου πολέμου» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν υπήρξε πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν και παραμένει δημοφιλής στο αμερικανικό κοινό που έχει κουραστεί από τον πόλεμο. Αλλά η χαοτική αποχώρηση εξέθεσε τον Λευκό Οίκο σε κριτική από τους συμμάχους των ΗΠΑ και άνοιξε ένα δρόμο για πολιτικές επιθέσεις από τους Ρεπουμπλικανούς.

Τα ποσοστά δημοτικότητας του Μπάιντεν έπεσαν κατακόρυφα την περασμένη εβδομάδα, με περισσότερους Αμερικανούς να εκφράζουν αποδοκιμασία παρά υποστήριξη, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο.

Οι προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ να προβάλει αποφασιστικότητα εκτέθηκαν από τους δημοσιογράφους μετά τη δήλωσή του. Ο Μπάιντεν ρωτήθηκε από το Fox News εάν αποδέχεται οποιαδήποτε «ευθύνη» για την επίθεση στα αμερικανικά στρατεύματα, προκαλώντας τον να ασκήσει κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ για την αρχική συμφωνία αποχώρησης με τους Ταλιμπάν. «Φέρω την ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν », είπε. «Αλλά εδώ πρόκειται για συμφωνία. Το ξέρετε, όπως και εγώ, ο πρώην πρόεδρος έκανε συμφωνία με τους Ταλιμπάν», συνέχισε. 

Παρά τις πιέσεις των συμμάχων των ΗΠΑ να καθυστερήσουν την αποχώρηση για να αφήσουν περισσότερο χρόνο για τις εκκενώσεις, ο Μπάιντεν έχει τηρήσει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου και δεν έδειξε καμία διάθεση να αλλάξει την αποστολή μετά τις επιθέσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η εκκένωση που ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου οδήγησε στην απομάκρυνση 104.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5.000 Αμερικανών. Ωστόσο, περίπου 1.000 Αμερικανοί παραμένουν και χιλιάδες περισσότεροι Αφγανοί προσπαθούν να φύγουν. Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι μερικοί από αυτούς θα μείνουν πίσω.«Δεν γνωρίζω καμία σύγκρουση όπου, όταν τελείωνε ένας πόλεμος, η μία πλευρά ήταν σε θέση να εγγυηθεί ότι όλοι όσοι ήθελαν να αποσυρθούν από τη χώρα αυτή θα βγουν », είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times