Skip to main content

Bild: Διαπραγματεύσεις Μέρκελ – Πρασίνων για κυβέρνηση μειοψηφίας;

Ρεπορτάζ με τίτλο «Κυβέρνηση μειοψηφίας – Διαπραγματεύεται ήδη η Μέρκελ με τους Πρασίνους;» δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Bild, θέτοντας ερωτήματα που αφορούν τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Η καγκελάριος και ηγέτιδα του μπλοκ της Κεντροδεξιάς (CDU/CSU) φέρεται να συνομιλεί τακτικά με τους επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, ακόμη και μετά τον τερματισμό των διερευνητικών συνομιλιών για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού «Τζαμάικα». Ο λόγος είναι ότι πιθανόν ο σχηματισμός μιας «μαυρο-πράσινης» κυβέρνησης μειοψηφίας «δεν έχει φύγει από το τραπέζι των συζητήσεων». Ακόμη δεν υπάρχει κάτι επίσημο, λέγεται από κύκλους των Πρασίνων.

Το FDP, από την άλλη πλευρά, δηλώνει ανοικτό για τη στήριξη μιας κυβέρνησης μειοψηφίας: «Εάν υπάρχουν καλές πρωτοβουλίες, τότε είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε», είχε δηλώσει στην Bild ήδη από τη Δευτέρα ο πολιτικός του FDP Μάρκο Μπούσμαν.

«Πόσο ανεξάρτητος είναι όμως ο Σταϊνμάγερ ως πρόεδρος;», διερωτάται η εφημερίδα. Πολύ, απαντά. Ο πρόεδρος της Γερμανίας υποδέχεται την Πέμπτη τον επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να διαβουλευτεί μαζί του για την κρίσιμη πολιτική κατάσταση και για την άρνηση του SPD να δεχτεί τη συγκρότηση μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού. Ο κ. Σουλτς δεν μπορεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, να ελπίζει σε «συντροφικό πλεονέκτημα», παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του γερμανικού κράτους προέρχεται από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, καθώς ο κ. Σταϊνμάγερ βλέπει με ιδιαιτέρως μεγάλη επιφυλακτικότητα την προοπτική διεξαγωγής νέων εκλογών και θεωρεί ως «μικρότερο κακό» έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό (CDU/ CSU και SPD).

Απών ο Λίντνερ στην ομιλία Σόιμπλε

Γιατί έκανε «κοπάνα» ο Λίντνερ από την ομιλία του νέου προέδρου της Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Εκπρόσωπος του FDP επιβεβαίωσε πάντως ότι ο κ. Λίντνερ δεν είχε την ίδια ώρα άλλο ραντεβού. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της κάτω Βουλής απευθύνθηκε στους διαπραγματευτές της «Τζαμάικα», κάνοντας έκκληση στις συνειδήσεις τους – και ιδιαίτερα στον Λίντνερ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.

Είναι θεμιτό, είπε, να επιλέγει να διακόψει κανείς τις συνομιλίες. «Θα πρέπει όμως κανείς να εξηγεί και λογικά την απόφασή του, ούτως ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι θέλει κανείς να αποφύγει τις ευθύνες», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. O κ. Λίντνερ εισήλθε στην αίθουσα της ολομέλειας μόλις ένα λεπτό μετά την ομιλία Σόιμπλε, ενώ τo απόγευμα της ίδιας μέρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο Σταϊνμάγερ.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει η εφημερίδα, ακόμη και χωρίς νέα κυβέρνηση, «τρέχουν» τα έξοδα του κοινοβουλίου, με τον αριθμό – ρεκόρ των 709 βουλευτών, που ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ το έτος. Όμως εξίσου ακριβές θα ήταν και τυχόν νέες εκλογές. Οι τελευταίες κόστισαν 92 εκατ. ευρώ και ήταν οι ακριβότερες όλων των εποχών.

Θα μπορούσε ο Β. Σόιμπλε να ξαναγίνει υπουργός Οικονομικών; Κατ’ αρχάς όχι. Και κατά πάσα πιθανότητα ούτε κι αργότερα. Χρέη υπουργού Οικονομικών εκτελεί στην παρούσα φάση ο επιτελάρχης της Καγκελαρίας και υπουργός Ειδικών Υποθέσεων Πέτερ Αλτμάιερ.

Επιθυμούν οι Γερμανοί νέες εκλογές;

Επιθυμούν οι Γερμανοί τη διεξαγωγή νέων εκλογών; Και ναι και όχι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας INSA για λογαριασμό της Bild ένας στους δύο ερωτηθέντες Γερμανούς πολίτες επιθυμεί να γίνουν νέες εκλογές, ενώ ποσοστό 20% τάσσεται υπέρ του σεναρίου της κυβέρνησης μειοψηφίας. Υπέρ ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού τάσσεται το 18,3%. Εάν γίνονταν εκλογές, το 27,6% των ερωτηθέντων θα ήθελε κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανικής Ένωσης και FDP. Ακολουθεί στις προτιμήσεις των Γερμανών πολιτών ένας συνασπισμός SPD – Αριστεράς- Πρασίνων (22,2%), Χριστιανικής Ένωσης – FPD (15,7%) και «Τζαμάικα» με μόλις 2,9%.

Μπορεί να συνεχιστεί κι άλλο η παρούσα κατάσταση; Θεωρητικά ναι. Εφόσον ο πρόεδρος Σταϊνμάγερ προτείνει υπηρεσιακό καγκελάριο, γι’ αυτή τη μεταβατική ρύθμιση, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός. Εξ ου και το επιτελείο της καγκελαρίου Μέρκελ επιδιώκει να επικρατήσει και πάλι ηρεμία και να συνεχιστεί η διακυβέρνηση με τους υπηρεσιακούς υπουργούς του SPD. Το μειονέκτημα είναι το εξής: όσο δεν έχει ψηφιστεί νέος προϋπολογισμός, δεν γίνεται να ξεκινήσει κανένα νέο σχέδιο. Όμως και οι υπουργοί του SPD έχουν λογικά συμφέρον να θέσουν σε ισχύ από κοινού με την Χριστιανική Ένωση έναν νέο προϋπολογισμό για το 2018.