Skip to main content

Τα γονίδια του παιδιού καθορίζουν τον κίνδυνο να προσβληθούν οι μητέρες τους από ρευματοειδή αρθρίτιδα

Το γονιδιακό προφίλ ενός παιδιού μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχει η μητέρα του να αναπτύξει ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ). Αυτή η επιστημονική ανακάλυψη ίσως να εξηγεί γιατί οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη νόσο από ό,τι οι άνδρες.

Η σχετική μελέτη παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στο Σαν Ντιέγκο. Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα από τους άνδρες, με ποσοστά αιχμής μεταξύ των γυναικών που βρίσκονται στη δεκαετία των 40 και των 50 ετών. Ορισμένες μορφές του γονιδίου HLA-DRB1 συνδέονται στενά με την συγκεκριμένη πάθηση.

Τα γονίδια HLA είναι ευρύτερα γνωστά ως «αλληλόμορφα» και  έχουν σχέση με την αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε μολύνσεις. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα γονίδια των γυναικών που είχαν αναπτύξει ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και τα γονίδια των παιδιών τους. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με αυτά τα αλληλόμορφα υψηλού κινδύνου – που κληρονόμησαν από τον πατέρα – δημιουργούν αντίστοιχα αυξημένο κίνδυνο οι μητέρες τους να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αυτά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πέρα από τον γενετικό κίνδυνο που έχει η ίδια η γυναίκα να αναπτύξει τη νόσο, υπάρχει επιπλέον κίνδυνος που απορρέει από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό παιδιών που διαθέτουν τα λεγόμενα αλληλόμορφα υψηλού κινδύνου.