Skip to main content

Covid-19: Η εβδομάδα που άλλαξε τον ρυθμό στην κούρσα για το εμβόλιο 

Ενώ η κούρσα για την παραγωγή ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου κατά του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η εβδομάδα που μας πέρασε έριξε τις ταχύτητες.  

Την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly & Co ανακοίνωσε ότι η κλινική δοκιμή της θεραπείας αντισωμάτων για τον Covid-19, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, διακόπηκε λόγω ανησυχίας για την ασφάλεια των ασθενών

Η είδηση αυτή ήρθε σχεδόν 24 ώρες μετά την ανακοίνωση ότι η φαρμακευτική Johnson & Johnson αναστέλλει προσωρινά την κλινική δοκιμή του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού καθώς ένας από τους εθελοντές εκδήλωσε ανεξήγητη ασθένεια. Η αναστολή επηρεάζει όλες τις δοκιμές του πειραματικού εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών για την τρίτη φάση που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης συνεπάγεται ότι αναστέλλεται η λειτουργία του συστήματος εγγραφών μέσω Διαδικτύου, που είχε αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και είχε σκοπό να συγκεντρωθούν 60.000 εθελοντές στο πλαίσιο της λεγόμενης τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, και ότι επιλαμβάνεται η ανεξάρτητη επιτροπή που είναι αρμόδια για την ασφάλεια και την υγεία των συμμετεχόντων.  

Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν τη στιγμή που αρκετές συζητήσεις έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες για το κατά πόσο είναι ασφαλής η με υψηλές ταχύτητες διαδικασία παραγωγής και ανάπτυξης του εμβολίου. Η ταχύτητα έχει αποκτήσει επιτακτική σημασία από την στιγμή που ο κόσμος άρχισε να μάχεται τον κορωνοϊό, ωστόσο, οι ανησυχίες οδήγησαν 9 φαρμακευτικές να δεσμευθούν τον Σεπτέμβριο ότι θα συνεχίσουν να θέτουν την ασφάλεια και την ευεξία των εμβολιαζόμενων ως πρώτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά της νόσου Covid-19. 

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ έχει βοηθήσει στη χρηματοδότηση και επίσπευση της ανάπτυξης εμβολίων και θεραπειών σχετικών με τον κορωνοϊό μέσω του ειδικού προγράμματος Operation Warp Speed. Η κίνηση αυτή όμως που επιταχύνει τις διαδικασίες έχει αφενός δημιουργήσει υπόνοιες για πολιτική πίεση στις φαρμακευτικές, έχει αφετέρου καλλιεργήσει μια ανασφάλεια στους πολίτες σχετικά με την ασφάλεια των διαδικασιών. Σύμφωνα μάλιστα με τις δημοσκοπήσεις, μόνο οι μισοί Αμερικανοί είναι πρόθυμοι να λάβουν το εμβόλιο, με τις ανησυχίες για το «κόψιμο δρόμου« να παίζει σημαντικό ρόλο. 

Το πάγωμα των δοκιμών από την άλλη αν και φρενάρει την ανάπτυξη του εμβολίου, αποτελεί ρουτίνα και ένδειξη τήρησης της ασφάλειας των διαδικασιών, σύμφωνα με τους ειδικούς.  

Παρά τις καθυστερήσεις, την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε και μία φωτεινή εξέλιξη. Την Παρασκευή η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτηση την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου στις αμερικανικές αρχές για την έγκριση με τη διαδικασία του επείγοντως του εμβολίου που αναπτύσσει σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι θετικά τα αποτελέσματα των εν εξελίξει κλινικών δοκιμών. 

Στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια διακυβεύονται πολλά- πέρα από τη συμβολή του στον έλεγχο της πανδημίας,  πρόκειται να εμβολιαστούν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Εξίσου σημαντικές όμως είναι οι διαδικασίες για την παραγωγή θεραπειών με αντισώματα, οι οποίες, σύμφωνα με τον διευθυντή του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών Δρ. Άνθονι Φάουτσι, μπορούν να αποτελέσουν τη γέφυρα που θα οδηγήσει στο εμβόλιο. Αν ενόσω ο ιός αντεπιτίθεται, η γέφυρα αυτή σημειώσει ρωγμές, τότε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, ο οικονομικός αντίκτυπος και η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μεγιστοποιηθούν, υποστηρίζει.  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg