Skip to main content

Τα βλαστοκύτταρα αλλάζουν την αντιμετώπιση στην τύφλωση

Ακούγεται παράξενο και ίσως και απίθανο, έγινε όμως πραγματικότητα πριν από λίγο καιρό όπως αναφέρει το τελευταίο τεύχος της διεθνούς ιατρικής επιθεωρήσεως «The Lancet».

Αμερικανοί επιστήμονες μεεΕπικεφαλή τον κορυφαίο ειδικό στον τομέα των βλαστοκυττάρων, ο δρ. Ρόμπερτ Λάντζα, Καθηγητή του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Wake Forest και Επιστημονικό Υπεύθυνος τη εταιρείας Advanced Cell Technology, κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν την όραση μικρής ομάδας παιδιών και ενηλίκων με την βοήθεια βλαστοκυττάρων τα οποία μετέτρεψαν σε οφθαλμικά κύτταρα.

Όπως αναφέρει το άρθρο, οι επιστήμονες πριν από λίγα χρόνια είχαν κατορθώσει να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα σε αμφιβληστροειδικά, δηλαδή σε κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα που βρίσκεται βαθιά μέσα στο μάτι, στο πίσω μέρος του.  Έτσι εφάρμοσαν τη μέθοδο σε 18 ασθενείς με προβλήματα στον αμφιβληστροειδή και σοβαρή απώλεια όρασης. Η μέθοδος δεν είχε 100% επιτυχία διότι δε αποκατέστησε πλήρως την όραση τους, ωστόσο είχαν σημαντική βελτίωση. Εννέα εξ αυτών ήταν παιδιά που έπασχαν από νόσο του Stargardt δηλάδή νεανική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και οι υπόλοιποι εννέα ήταν ηλικιωμένοι με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Οι 10 από τους ασθενείς που έλαβαν μέρος είδαν σημαντική βελτίωση στην όρασή τους, στους 7 παρέμεινε όπως ήταν και μόνο σε 1 εξ αυτών χειροτέρεψε.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε πριν 3 χρόνια και μέχρι σήμερα οι ασθενείς δεν παρουσίασαν κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα ενώ, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που είχαν προήλθαν από την αγωγή με ανοσοκατασταλτικά που τους χορηγήθηκε προκειμένου να μην αποβάλλουν το μόσχευμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κάποιοι εξ αυτών των ασθενών εργάζονται πλέον και έχουν φυσιολογική ζωή, αφού μπορούν να γράψουν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ακόμα και να δουν το ρολόι τους χωρίς να χρειάζονται μεγεθυντικό φακό

Όπως ενημερώνει ο δρ. Λάντζα, η μέθοδος αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται πειραματικά στο Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Moorfields του Λονδίνου, σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών ενώ όπως ο ίδιος πιστεύει μέχρι το 2020 θα είναι έτοιμη για ευρεία χρήση.