Τη σημαντικότητα της σχέσης ασθενή – γιατρού ανάδειξε το χθεσινό συνέδριο «Θεραπευτική Συμμαχία» με θέμα “Η σχέση επαγγελματιών Υγείας και ασθενών στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων”.
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Κ. Ελευθέριος Θηραίος, οι ασθενείς επιθυμούν να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων για τη θεραπεία. Το 51,7% των ασθενών, όπως είπε, θέλουν να ξέρουν ποιον γιατρό θα δουν στο ραντεβού τους στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
Επίσης ένα ποσοστό, 49,5% θεωρούν, σημαντική την ερώτηση του γιατρού εάν έχουν καταλάβει τα πάντα σε σχέση με τη θεραπεία τους.
Σύμφωνα με τον κ. Θηραίο οι ανάγκες της χώρας είναι μεγάλες στην κάλυψη ασθενών με χρόνια νοσήματα. Το 80% των επισκέψεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα αφορά τους χρονίως πάσχοντες και το 40% εισαγωγές για νοσηλεία.
Ο κ. Θηραίος χαρακτήρισε “κλειδί” την πρόσβαση στα δεδομένα Υγείας για τη βελτίωση των υπηρεσιών, λέγοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά από ζητήματα. Αναφερόμενος ωστόσο, στο θέμα της συμμαχίας γιατρών και ασθενών είπε, ότι το 30% έως 60% των ασθενών δεν συμμορφώνονται με τις ιατρικές οδηγίες γεγονός που αναδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος ως προς τη σχέση ιατρού – ασθενή.
Κλείνοντας τόνισε, ότι σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS), καμία απόφαση δεν πρέπει να λαμβάνεται για τους ασθενείς, χωρίς τους ασθενείς. Στη χώρα μας, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, κυρίως λόγω της έλλειψης υποδομών και χρόνου για εξυπηρέτησης των ασθενών.