Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να πείτε στον έφηβό σας ότι χωρίζουν οι γονείς του. Ίσως να είναι και μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στη ζωή του παντρεμένου ζευγαριού. Πολλές φορές ο ένας σύζυγος θέλει να χωρίσει περισσότερο από τον άλλον , οπότε και είναι πιο δύσκολο για αυτόν που δεν το θέλει τόσο. Άλλες φορές είναι αμοιβαίο. Όπως και να ‘χει, είναι θλιβερό, επώδυνο, και ικανό να αλλάξει τη ζωή για όλους.
Έχετε αναρωτηθεί αν ήταν κάτι που περίμεναν τα παιδιά ; Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά μας το βλέπουν να έρχεται. Βλέπουν τους γονείς να επικοινωνούν συνεχώς με ένταση ή και να μην έχουν καθόλου επαφή, αλλά πολλοί γονείς προσπαθούν πολύ σκληρά να κάνουν το γάμο να δουλέψει, ιδίως για χάρη των παιδιών.
Αυτό που προέχει όταν έχετε αποφασίσει ότι θα μιλήσετε στον έφηβό σας σχετικά με τον χωρισμό, είναι να βεβαιωθείτε ότι του έχετε δώσει να καταλάβει ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με εκείνον. Να του πείτε πόσο τον αγαπάτε. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να νοιώσουν ασφαλή και προστατευμένα. Οι περισσότεροι έφηβοι θα προσπαθήσουν να σκεφτούν τί αλλάζει στη δική τους ζωή και πώς θα τους κάνει να φαίνονται στα μάτια των φίλων του. Θα ανησυχούν για το τί θα σκεφτούν οι φίλοι τους. Μπορεί να νοιώσουν ντροπή ή αμήχανα. Δεν μπορείτε να βοηθήσετε στο πώς θα νοιώσει αλλά μπορείτε να βοηθήσετε στο πώς θα διαχειριστείτε την συζήτηση μαζί του.
Είναι άκρως απαραίτητο να ακούσετε τα συναισθήματά του. Μερικοί έφηβοι νευριάζουν γιατί φοβούνται και έχουν την ανάγκη να κατηγορήσουν κάποιον. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι αναμενόμενη η συμπεριφορά του. Κατανοήστε το φόβο και το άγχος του. Ενημερώστε τον ότι θα κάνετε τα πάντα για να επηρεαστεί όσο το δυνατό λιγότερο η ζωή του. Πρέπει να τον βοηθήσετε να νοιώσει την αγάπη σας και ασφάλεια ότι όλα θα πάνε καλά. Η ζωή δεν θα είναι ίδια αλλά θα πάνε όλα καλά .
Να επισημάνω ότι δεν υπάρχει σωστή ηλικία για να συμβεί κάτι τέτοιο στη ζωή ενός παιδιού. Είναι πολλοί οι γονείς που μας ρωτούν πώς πρέπει να το διαχειριστούν γιατί θα είναι κάτι σκληρό. Είναι σαφές ότι κανείς δεν θέλει να χωρίσει εκτός αν δεν υπάρχει άλλη λύση. Αναρωτιόνται αν ο χωρισμός είναι καλύτερος όταν τα παιδιά είναι πιο μικρά ή μεγαλύτερα. Σαφώς και υπάρχουν διάφορες θεωρίες αλλά το σημαντικότερο είναι ο τρόπος που θα το διαχειριστείτε λαμβάνοντας υπόψιν την περίοδο που διανύει το παιδί και τις ιδιαίτερες ανάγκες του.
Όσο και να αναζητάτε τον πιο αναίμακτο τρόπο να πείτε τα νέα, δεν θα τον βρείτε γιατί δεν υπάρχει. Πρέπει να είστε ευθείς και καλοσυνάτοι. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να κάτσετε μαζί του και μαζί το ζευγάρι να κάνετε το παιδί να νοιώσει ασφάλεια και αγάπη. Πείτε του ότι πάντα θα είστε η οικογένειά του αλλά αυτή την στιγμή χρειάζεστε απόσταση μεταξύ σας το ζευγάρι. Εξηγήστε του ότι το προσπαθήσατε και δεν θέλετε να ζει σε ένα σπίτι όπου θα υπάρχει συνεχώς ένταση και στεναχώρια. Ότι θα χρειαστείτε λίγο χρόνο μακριά ώστε να διορθώσετε την επικοινωνία σας και να ξεπεράσετε τις αρχικές δυσκολίες προκειμένου να είστε καλύτεροι ως γονείς. Σίγουρα η ζωή δεν είναι εύκολη οπότε θα χρειαστεί να το πηγαίνετε βήμα βήμα, μέρα μέρα.
Για να νοιώσει ασφαλής, πείτε του ότι όποιος απ` τους δύο κι αν φύγει από το σπίτι, θα κανονίσετε εβδομαδιαίο πρόγραμμα για να τον συναντάει, να μιλάτε στο τηλέφωνο και να διατηρήσετε όποιο τρόπο επικοινωνίας επιθυμεί. Επίσης επιβεβαιώστε τον ότι οι γονείς του θα είναι πάντα εκεί για αυτόν.
Κανένα παντρεμένο ζευγάρι δεν ανυπομονεί για την στιγμή που θα πει στα παιδιά του ότι χωρίζουν. Αλλά ορισμένες φορές πρέπει να δεχτούμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε πώς μπορεί να μας τα φέρει η ζωή και οι επιλογές μας.